Orchid mantis – insecta care se deghizează în floare

Orchid mantis, pe numele ei științific Hymenopus coronatus, este prima insectă pentru care oamenii de știință pot să confirme că își ademenește prada imitând o floare. Orchid mantis face parte din ordinul Mantodea, familia Hymenopodidae ce reunește mai multe specii care imită florile pentru a se ascunde.

Inițial, jurnalistul australian James Hingsley a susținut în 1879 că a descoperit o orhidee carnivoră, păcălit de asemănarea insectei cu floarea folosită drept camuflaj. Deși biologul Alfred Russel Wallace a clarificat încă din 1889 diferența între plantă și insectă, raritatea speciei, printre milioanele de insecte din pădurile tropicale din Asia de Sud-Est, a făcut ca Orchid mantis să rămână o enigmă.

Orchid mantis - Hymenopus coronatus
Orchid mantis – Hymenopus coronatus / imagine Dr. James O’Hanlon

Cercetătorii James O’Hanlon și Marie Herberstein, din cadrul Universităților Macquarie și Auckland din Australia, au derulat recent un studiu prin care au reușit să identifice insecta în pădurile din Malaezia și să îi observe pentru prima dată comportamentul.

Datele culese au demonstrat că Orchid mantis a evoluat imitând perfect floarea unei orhidee în privința formei și culorii. Cercetătorii susțin că insecta folosește camuflajul atât pentru a se ascunde de prădători, cât și pentru a atrage victime.

De asemenea, Orchid mantis a reușit să îi surprindă pe oamenii de știință dovedindu-se mult mai atrăgătoare pentru insectele polenizatoare decât floarea de orhidee. Conform studiului, culorile aprinse și forma care imită petalele sunt irezistibile pentru insectele aflate în căutarea nectarului.

orchid mantis Hymenopus coronatus)
Orchid mantis devorează un fluture/ imagine Dr. James O’Hanlon

După mai mult de 100 de ani, cercetarea reușește să furnizeze primele date concrete privind strategia unică prin care insecta își atrage prada, comportament ce nu a fost dovedit pentru nicio altă specie. Cercetătorii susțin că au observat și documentat peste 12 cazuri de insecte zburătoare care s-au apropiat  suficient de mult de Orchid mantis pentru a fi prinse.

Rezultatele complete ale studiului vor fi publicate în luna ianuarie 2014 în revista American Naturalist. De asemenea, se dorește continuarea cercetării pentru a se stabili cum este văzută insecta de păsările sau șopârlele care o vânează.

Surse: NBC, LiveScience, DailyMail