Platanthera azorica – cea mai rară orhidee din Europa

Platanthera azorica
Orhideea Fluture Hochstetter

Orhideea fluture Hochstetter a fost descoperită în 1838, dar nu a fost descrisă și catalogată drept o specie distinctă, fiind confundată cu alte varietăți mai frecvente. Denumită științific Platanthera azorica, noua orhidee poate fi găsită doar într-o zonă restrânsă a insulelor Azore, arhipelagul vulcanic situat în vestul Spaniei.

Orhideele sunt printre cele mai diverse și răspândite familii de plante cu flori, doar în Europa fiind identificate peste 300 de specii. Cercetările anterioare nu elucidaseră dacă pe insule se găsește o singură specie de orhidee sau dacă sunt două. În fapt, un studiu derulat în ultimii trei ani a demonstrat că în Azore sunt trei specii de orhidee, printre care și cea mai rară orhidee din Europa – orhideea fluture Hochstetter.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Richard Bateman și-a propus să studieze evoluția orhideelor, iar insulele Azore au fost considerate perfecte în acest scop prin faptul că sunt izolate, aflându-se la 1600 km de continent. Cercetarea a demonstrat că orhideele au ajuns în Azore din zona mediteraneeană, și nu din America de Nord, așa cum se credea inițial.

Platanthera pollostantha Platanthera micrantha
Platanthera pollostantha și Platanthera micrantha

Datorită condițiilor de mediu, în special solului vulcanic, orhideele din Azore și-au redus dimensiunile. Specia cea mai răspândită a fost identificată drept Platanthera pollostantha, iar specia mai puțin întâlnită Platanthera micrantha.

Totuși, în urma explorării pădurilor insulei principale São Jorge, a fost descoperită o a treia varietate cu flori mult mai mari decât cele două specii cunoscute. După analize de laborator, s-a stabilit că este într-adevăr o nouă specie și a fost denumită Platanthera azorica. Într-o lucrare din 1844 a fost găsită o ilustrație a orhideei, dar aceasta nu era diferențiată de celelalte specii din zonă.

Platanthera azorica
Platanthera azorica sau Orhideea fluture Hochstetter

Conform echipei de cercetători, Orhideea fluture Hochstetter poate fi considerată drept cea mai rară specie din Europa pentru că se găsește doar pe un versant muntos al unei singure insule din Azore. În prezent, se fac demersurile necesare pentru a obține statutul de zonă protejată pentru arealul în care crește această plantă unică.

Surse: BBC, PeerJ
updated