OSIRIS-REx a pornit către asteroidul Bennu (video)

OSIRIS-REx
OSIRIS-REx va sonda asteroidul Bennu / ilustrație NASA

Misiunea NASA OSIRIS-REx a fost lansată de o rachetă Atlas V către asteroidul Bennu în data de 8 septembrie 2016. După ce va călători prin spațiu timp de mai mulți ani, sonda spațială ar trebui să devină prima misiune americană ce obține probe de sol de pe un asteroid și le aduce pe Pământ pentru a fi studiate. Asteroidul Bennu este considerat o relicvă a Sistemului Solar, iar cercetarea sa ar trebui să ofere noi date despre molecule organice incipiente și originea apei pe Terra.

101955 Bennu, conform denumirii oficiale, este un asteroid din grupul Apollo cu o orbită apropiată de cea a Pământului (NEO – Near Earth Object). Deși s-au scris multe despre cum Bennu ar „spulbera” Terra în anul 2135 sau cândva în secolul următor, pentru moment nu există date certe care să sugereze această posibilitate. Cea mai mică distanță calculată la care Bennu se apropie de Pământ este de aproximativ 482124 km (0,0032228 UA), adică mai mare decât distanța dintre planeta noastră și Lună.

OSIRIS-REx este un acronim pentru mult mai lungul titlu Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer, ce descrie principalele obiective ale misiunii de obținere a unei probe de pe un asteroid. NASA dorește să studieze originea asteroidului cu o vârstă estimată la peste 4,5 miliarde de ani, să îi definească caracteristicile chimice, să identifice potențiale resurse minerale, să măsoare schimbările de orbită și, în cele din urmă, să obțină o probă de sol ce cel puțin 60 grame ce va fi studiată pe Pământ.

În data de 8 Septembrie 2016, la ora 23:05 UTC (9 septembrie, 02:05 ora României), o rachetă Atlas V în configurația 411 a lansat misiunea OSIRIS-REx din complexul spațial SLC-41 Cape Canaveral, Florida. Înregistrarea lansării poate vi vizionată în clipul următor.

Sonda spațială a început o orbită în jurul Soarelui, după un an va ajunge din nou în apropierea Pământului pentru o manevră de asistență gravitațională, iar din august 2018 va intra pe o orbită în jurul asteroidului. În perioada octombrie 2018 – martie 2019, OSIRIS-REx va studia și catrografia Bennu în detaliu. În luna iulie 2020, sonda spațială va colecta o probă de sol de cel puțin 60 grame și maxim 2kg, iar în martie 2021 va porni către Terra. Dacă totul decurge conform planului, capsula ar trebui să ajungă în deșertul Utah în data de 24 septembrie 2023.

OSIRIS-REx este prima misiune NASA de acest fel, dar agenția spațială japoneză JAXA a reușit în 2010 să obțină probe de pe asteroidul 25143 Itokawa, iar acum se îndreaptă spre asteroidul 1999 JU3 cu misiunea Hayabusa2.

Sursă: NASA
updated