Păianjenii care mănâncă pești sunt răspândiți în întreaga lume

Ancylometes
Păianjen din genul Ancylometes (posibil Ancylometes rufus) / imagine Ed Germain

Nu este o noutate că unele specii de păianjeni mănâncă vertebrate, dar un studiu recent a realizat o inventariere a păianjenilor care mănâncă pești descoperind că sunt răspândiți pe tot globul. O echipă de cercetători din Elveția și Australia a examinat 89 de cazuri prezentate în 67 de lucrări de specialitate, reușind să stabilească 20 de specii de păianjenii care mănâncă pești, din 8 familii diferite.

Păianjenii (ordinul Araneae) sunt cunoscuți pentru că vânează insecte, dar cercetările efectuate în ultimii ani au arătat că nu sunt doar insectivori, ci își pot suplimenta dieta vânând și consumând specii mai mari. În special păianjenii semi acvatici, care înoată, se scufundă sau merg pe suprafața apei, sunt echipați cu neurotoxine și enzime puternice care îi ajută să omoare și să digere pești mai mari decât ei.

Dolomedes triton / imagine Stacy Cyrus
Dolomedes triton / imagine Stacy Cyrus

Conform autorilor studiului, Martin Nyffeler (University of Basel) și Bradley Pusey (University of Western Australia), păianjenii care mănâncă pești sunt întâlniți pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, dar trăiesc în special în regiunile calde, între 40° S și 40° N. Cele mai multe cazuri au fost observate în mlaștinile din Florida.

Din totalul de specii stabilite, la 18 a fost observat acest comportament în natură, iar cel puțin 6 specii (din familiile Cybaeidae, Desidae și Sparassidae) au fost documentate hrănindu-se cu pești în condiții de laborator. Speciile care mănâncă pești în habitatul natural fac parte din familiile Ctenidae, Liocranidae, Lycosidae, Pisauridae și Trechaleidae. Cercetătorii susțin că este posibil ca mult mai multe specii, în special genurile Dolomedes și Nilus din familia Pisauridae, să se hrănească cu pești în mod frecvent, dar nu au fost documentate până în prezent.

Din datele de până acum, în Europa a fost identificată o singură specie – Dolomedes plantarius, un păianjen semi acvatic care trăiește și în România. Studiul a fost publicat în revista PloS ONE sub titlul „Fish Predation by Semi-Aquatic Spiders: A Global Pattern”.

Dolomedes plantarius
Dolomedes plantarius mănâncă un pește / imagine Helen Smith

Surse: University of Basel, PloS ONE