PAL-V ONE – mașina zburătoare poate fi comandată acum

Mașina zburătoare PAL-V ONE a fost prezentată anul trecut sub formă de prototip, iar acum poate fi precomandată pentru suma de 295.000 dolari. La acest preț, producătorul susține îndeplinește un vis de 100 de ani al omenirii: mașina zburătoare – „Personal Air and Land Vehicle”. PAL-V este destul de greu de descris, fiind un hibrid între o motocicletă, o mașină sport și un elicopter, care poate transporta doi pasageri.

Motorizarea este asigurată de un motor cu patru cilindri care dezvoltă 230CP. Pe șosea, modelul One poate atinge o viteză maximă de 180 km/h și accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 8 secunde. Producătorul susține că se conduce ca o mașină sport cu agilitatea unei motociclete, datorită sistemului proprietar de înclinare la schimbarea direcției. Rezervorul de 102 litri asigură o autonomie de aproximativ 1200 km pe șosea.

 

PAL-V ONE
PAL-V ONE pregătit pentru șosea

În 10 minute, vehiculul cu trei roți se poate transforma într-un girocopter. Rotorul orizontal se desface, partea din spate se alungește, iar elicea din spate asigură înaintarea. Ca aparat de zbor, PAL-V ONE poate atinge viteza de 180 km/h și are o autonomie de aproximativ 354 km. Viteza minimă de zbor este de 50 km/h.

Deși seamănă cu un elicopter, PAL-V ONE zboară ca un avion ultraușor ce poate atinge altitudinea maximă de 4000 m. Pentru decolare are nevoie de o pistă de 165 metri, iar pentru aterizare este suficientă o suprafață de numai 30 m.

Aparatul este construit din fibră de carbon, titan și aluminiu, cântărind 680 kg. Producătorul susține că PAL-V ONE a fost realizat în conformitate cu legislațiile internaționale privind vehiculele rutiere și aparatele de zbor. Pentru a îl pilota, este necesară licența de pilot pe avion ultraușor.

Producătorul estimează că va livra primele modele în 2014, fără a preciza o dată exactă.

Surse: PAL-V, Hammacher Schlemmer, via TIME