Pancreas bionic controlat de smartphone, o soluție pentru diabetici

bionic pancreas
Pancreasul bionic controlat de iPhone / imagine Boston University

Un pancreas bionic, controlat cu ajutorul unui iPhone modificat, a fost testat cu succes timp de 5 zile pentru normalizarea nivelului de zahăr din sânge la persoane care suferă de diabet zaharat de tipul 1. Pancreasul artificial a fost creat de către cercetătorii Universității din Boston și Massachusetts General Hospital și realizează automat deciziile privind dozajul de insulină și glucagon la fiecare 5 minute.

De obicei, diabetul zaharat de tipul 1 debutează în copilărie sau adolescență și se caracterizează prin faptul că pancreasul produce puțină insulină sau chiar deloc. Împreună cu hormonul glucagon, insulina reglează nivelul glucozei din sânge. Pacienții care suferă de acest tip de diabet sunt dependenți de injecțiile cu insulină.

Noul dispozitiv, descris în studiul „Outpatient Glycemic Control with a Bionic Pancreas in Type 1 Diabetes” publicat în New England Journal of Medicine, acționează ca o pompă care injectează insulină și glucagon cu o intervenție minoră din partea pacientului. La fiecare 5 minute un glucometru implantat sub pielea pacientului transmite wireless datele către o aplicație instalată pe iPhone. Aceasta calculează necesarul de insulină sau glucagon pentru a regla nivelul zahărului din sânge și trimite un semnal către o pompă care administrează doza prin cateter. Înainte de a mânca, pacienții pot introduce în aplicație datele despre tipul și greutatea alimentelor pentru a permite estimarea valorilor necesare.

Proiectul pancreasului bionic este dezvoltat de mai mulți ani, primele teste clinice fiind realizate în 2010. Ultimele teste au fost realizate pe două grupuri, 20 de adulți și 32 tineri cu vârste între 12 și 20 de ani, care au purtat dispozitivul timp de 5 zile în condiții cât mai apropiate de cele din viața de zi cu zi. Cercetătorii susțin că „pancreasul artificial” și-a dovedit eficiența „peste așteptări”, realizând cu succes controlul glucozei din sânge. Edward Damiano, coordonatorul proiectului, susține că o serie de teste extinse vor fi începute de luna viitoare pentru a putea solicita autorizarea legală a dispozitivului, care ar putea ajunge pe piață în toamna anului 2017.

Deși conceptul este foarte interesant și ar putea aduce o independență mai mare pentru cei care suferă de acest tip de diabet, folosirea unui smartphone îl poate face vulnerabil. Chiar și cele mai moderne smartphone-uri pot fi afectate de o serie de probleme de funcționare, ca să nu mai vorbim de autonomia destul de redusă în cazul folosirii mai multor aplicații în mod uzual. Poate că ar fi mai indicat un dispozitiv autonom, care să nu depindă de un smarphone pentru a face calculele necesare și a trimite semnalele către pompa de insulină, similar glucometrelor care se comercializează în prezent.

La final, un clip cu un prototip al pancreasului bionic:
Developing the Bionic Pancreas

Surse: New York Times, New Scientist, NIH, NEJM, Bionic Pancreas