Panourile radiante infraroșu sunt benefice pentru sănătate?

Panou radiant
Panou radiant / imagine Heat-X

Așa numitele panouri radiante infraroșu sunt promovate din ce în ce mai agresiv nu doar ca o metodă sigură de reduce factura la încălzire, ci și ca având „efecte terapeutice miraculoase”. Desigur, toate beneficiile pentru sănătate „pot fi dovedite” cu ajutorul unor instituții renumite, care nu sunt însă precizate. Printre presupusele „efecte terapeutice” sunt de obicei menționate: „îmbunătățirea circulației”, „ameliorarea durerilor reumatice”, „eliminarea metalelor grele din organism”, „încetinirea îmbătrânirii”, „îmbunătățirea vederii” și multe altele, inclusiv „prevenirea cancerului”. Dar pe ce se bazează aceste afirmații și cât de reale sunt presupusele efecte pozitive pentru sănătate?

De obicei, totul pornește de la afirmația că panourile radiante emit radiație similară celei degajate de Soare, deci oferă o încălzire „naturală”. Dar Soarele nu emite doar radiație în spectrul infraroșu, ci o gamă întreagă de unde electromagnetice, iar beneficiile asociate expunerii la Soare nu se datorează în exclusivitate doar uneia dintre ele.

De altfel, studiul în care cercetătorii universităților Edinburgh și Southampton susțin că expunerea la razele Soarelui ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale evidențiază radiațiile ultraviolete ca fiind benefice, doar expunerea la căldură neavând o influență pozitivă. Concluziile se bazează pe examinarea efectelor expunerii în sesiuni de câte 20 de minute. Riscurile minore ale expunerii prelungite la Soare sunt destul de evidente pentru toți cei care au stat la plajă mai mult decât ar fi trebuit, iar printre potențiale riscuri majore se numără cancerul de piele.

În privința afirmațiilor privind „ameliorarea durerilor reumatice”, acestea se bazează pe un studiu privind influența saunelor cu infraroșu asupra pacienților care sufereau de artrită reumatoidă și spondilită anchilozantă. Trecând cu vederea că studiul a fost finanțat de compania care vindea saunele, lipsa efectelor secundare este valabilă pentru expunerea la sesiuni de câte 30 de minute de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Expunerea prelungită la radiațiile infraroșii are mai multe efecte negative, evidențiate de studii științifice. Astfel, cercetarea „Effects of Infrared Radiation and Heat on Human Skin Aging” a analizat efectele pe care le au radiațiile infraroșii asupra pielii și a ajuns la concluzia că acestea contribuie la îmbătrânirea prematură a epidermei. Rezultatele au fost confirmate de studii ulterioare, publicate în Journal of Investigative Dermatology.

Comisia Internațională de Protecție Împotriva Radiațiilor Neionizate (ICNIRP) a atras atenția încă din 2006 că expunerea prelungită la radiații infraroșii poate cauza leziunii ale corneei datorate încălzirii excesive. Efectele diverselor tipuri de radiații asupra vederii sunt detaliate într-un articol publicat de revista Optometry Today, iar NASA și alte instutuții au explicat de mai multe ori cum radiațiile infraroșii pot afecta permanent retina atunci când privim o eclipsă de Soare fără a ne proteja cu ochelari speciali.

Iar dacă dispozitive medicale cu laser din domeniul infraroșu apropiat au fost folosite în teste pentru a îndepărta tumorile canceroase, nu înseamnă că razele infraroșii care se reflectă prin cameră pot preveni cancerul. Panourile radiante au fost folosite pentru încălzire în industrie, iar concluzia generală a studiilor menționate ar fi că trebuie să rămână în acel domeniu. Până la noi cercetări care să dovedească vreun potențial beneficiu pentru sănătate, panourile radiante rămân o afacere nereglementată legal, distribuitorii putând afirma orice fără a oferi dovezi.

Surse: University of Edinburgh, University of Southampton, Columbia Health, Clinical Rheumatology, Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, Journal of Investigative Dermatology, ICNIRP (pdf), Optometry Today (pdf), NASA, Stanford University, International Electrotechnical Commission, Heat-X