Paroedura hordiesi – o nouă specie de gecko din Madagascar

Paroedura hordiesi
Paroedura hordiesi, un pui și un exemplar de gecko aproape adult / imagine Jörn Köhle

În Madagascar a fost descoperită o nouă specie de gecko nocturn, iar cercetătorii susțin că este pe cale de dispariție. Paroedura hordiesi trăiește într-o arie restrânsă din noul parc național Montagne des Français, unde a reușit să se ascundă până acum datorită abilităților de a se camufla în mediu și modului de viață nocturn.

Specimenul tip a fost descoperit în 2004, dar cercetătorii nu i-au acordat prea mare atenție la început deoarece avea coada ruptă și era apropiat ca înfățișare de alte două specii de gecko, P. karstophila și P. homalorhina. La o examinare mai atentă a caracteristicilor fizice și după analiza ADN, micuța șopârlă s-a dovedit a fi o specie nouă pentru știință. Ulterior, o echipă de oameni de știință germani și francezi a reușit să identifice zece exemplare care au fost studiate și au contribuit la descrierea speciei.

Specia Paroedura hordiesi trăiește într-o arie de maxim 50km2 în parcul național Montagne des Français, regiune carstică din nordul insulei Madagascar cunoscută și sub denumirea locală Tendrombohitr’ Antsingy. Specimenele studiate aveau o lungime a corpului între 4,3 și 5,8 cm, mare parte fiind reprezentată de coadă. Paroedura hordiesi se diferențiază de P. karstophila printr-o piele mai fină în partea posterioară și colorit diferit, iar de P. homalorhina se deosebește prin membrele mai scurte și conformația mai subțire a corpului.

Având în vedere că specia este cunoscută dintr-o singură locație și habitatul natural este în declin, a fost propusă includerea în Lista roșie IUCN la categoria „în pericol critic”. Cercetătorii consideră că în zonă ar putea exista și alte specii de reptile încă nedescoperite și în pericol de dispariție. Studiul „A new species of nocturnal gecko (Paroedura) from karstic limestone in northern Madagascar” a fost publicat în revista cu acces gratuit Zoosystematics and Evolution.

Localizarea zonei Montagne des Français

Surse: Pensoft, Zoosystematics and Evolution, MEEF