Peckoltia greedoi pare desprins din Star Wars

greedoi
Greedo din Star Wars și peștele Peckoltia greedoi

Peckoltia greedoi este o nouă specie de pește din Brazilia, iar denumirea sa științifică a fost inspirată de personajul Greedo din Star Wars. Asemănarea este destul de evidentă, dar Peckoltia greedoi nu este singura specie de acest fel, cercetătorii descriind încă două specii noi similare.

Peștii fac parte din ordinul Siluriformes, sunt înrudiți cu somnul și mai sunt cunoscuți drept „pești pisică” datorită „mustăților” din dreptul gurii asemănătoare cu cele ale unor feline domestice. Cele trei specii noi, Peckoltia greedoi, Peckoltia ephippiata și Peckoltia lujani, au fost descoperite în râurile din Brazilia și Venezuela.

Deși primele specimene au fost identificate în urmă cu peste 15 ani, diversitatea mare a familiei Loricariidae, din care fac parte, a încetinit descrierea lor științifică. Astfel, primul specimen Peckoltia greedoi a fost identificat în 1998 în râul Gurupi din Brazilia, iar cercetătorii Universității Auburn (Alabama, SUA) au obținut noi exemplare în 2005.

Peckoltia greedoi
Peckoltia greedoi / imagine Armbruster et al.

P. greedoi face parte din genul Peckoltia și se remarcă prin ochii negri și mari, gura ca o ventuză înconjurată de perii proeminenți. Considerând că se aseamănă cu personajul Greedo din Star Wars, profesorul Jonathan Armbruster a denumit specia Peckoltia greedoi.

Peckoltia ephippiata a fost identificat în râul Madeira din Brazilia și se deosebește de toți ceilalți pești din genul Peckoltia descoperiți până acum prin lipsa oricăror pete sau benzi colorate pe înotătoarea dorsală. Peckoltia lujani a fost găsit în fluviul Orinoco, în apropierea localității Paso Ganado din Venezuela, și se remarcă prin petele de culoare de pe cap.

Descrierea științifică a celor trei specii a fost publicată în studiul „Three new species of saddled loricariid catfishes, and a review of Hemiancistrus, Peckoltia, and allied genera (Siluriformes)” apărut în revista ZooKeys, iar cercetătorii susțin că multe alte specii așteaptă să fie descoperite în America de Sud.

Surse: Auburn University, ZooKeys