Pelagia benovici – o nouă specie de meduză în Marea Mediterană

Pelagia benovici
Pelagia benovici / imagine Fabrizio Marcuzzo

Pelagia benovici este o nouă specie de meduză descoperită în Marea Adriatică, în apropiere de Veneția. Observată pentru prima oară în toamna anului trecut, meduza pare să fi dispărut acum din zona, dar cercetătorii cred că s-ar putea întoarce. Noua specie este înrudită cu Pelagia noctiluca, o meduză recunoscută pentru înțepătura veninoasă, dar nu se cunoaște exact cum a ajuns în zona golfului Veneției.

Pescarii din Chioggia, o așezare din nord-estul Italiei, au descoperit în plasele lor sute de meduze galbene în septembrie 2013, iar biologii Universității din Salento au observat imediat că este o specie nedescrisă până la acea dată. După mai multe luni de cercetare a exemplarelor colectate și analize ADN, noua specie a fost descrisă în studiul „Pelagia benovici sp. nov. (Cnidaria, Scyphozoa): a new jellyfish in the Mediterranean Sea”, publicat în revista Zootaxa.

Pelagia benovici face parte din din genul Pelagia, meduze denumite în mod obișnuit „înțepătoarele mov”. Deși se aseamănă cu P. noctiluca, noua specie poate fi distinsă cu ușurință datorită coloritului galben și unor particularități anatomice care o diferențiază. Specia a fost denumită în onoarea profesorului Adam Benovic, decedat în 2011.

Pelagia noctiluca
Pelagia noctiluca și Pelagia benovici / imagine Piraino Stefano et al.

Cercetătorii italieni susțin că zona de nord a Mării Adriatice a fost cercetată amănunțit și este puțin probabil ca o specie nativă să nu fi fost observată până acum. Din această cauză, se presupune că exemplare din specia Pelagia benovici ar fi putut fi aduse de vasele comerciale, iar mediul prielnic ar fi facilitat înmulțirea necontrolată. Considerată o specie invazivă, Pelagia benovici ar putea afecta ecosistemul marin, în special populațiile de pește.

Deși pescarii nu au mai semnalat în ultimele luni exemplare din specia Pelagia benovici, cercetătorii cred că meduzele s-ar putea întoarce în zonă, având deseori un comportament straniu: apar în număr de câteva milioane, dispar și revin dintr-o dată. „Epidemiile” de meduze sunt monitorizate în Marea Mediterană în cadrul proiectului internațional MED-JELLYRISK, iar publicul poate semnala apariția unor meduze în Marea Mediterană sau Marea Neagră cu ajutorul PERSEUS Jellyfish Spotting Campaign.


Surse: The Conversation, Zootaxa