Pergamentul Ein Gedi a fost descifrat (video)

Ein Gedi
Pergamentul Ein Gedi / foto Seales et al.

După aproape o jumătate de secol, pergamentul descoperit în sinagoga din Ein Gedi a fost descifrat. Reușita nu este remarcabilă deoarece textul ar fi fost în vreo scriere antică necunoscută, ci pentru că pergamentul En Gedi este complet ars. Pentru a îl citi, cercetătorii au utilizat o tehnică non-distructivă ce le-a permis să îl desfășoare în mod virtual. După Manuscrisele de la Marea Moartă, pergamentul este cel mai vechi fragment din Pentateuh, cele cinci cărți ale Bibliei ebraice, descoperit până acum.

Ein Gedi, uneori scris ca En Gedi, a fost un sat evreiesc în perioada bizantină (secolele IV-VII d.Hr.), situat la vest de Marea Moartă în Israel. În jurul anului 600 d. Hr., așezarea a fost incendiată și ulterior abandonată definitiv, fără ca locuitorii să se întoarcă pentru a își recupera bunurile. În 1970, arheologii au cercetat sinagoga din Ein Gedi, descoperind un candelabru de bronz, o cutie cu aproximativ 3500 monede, diverse obiecte ceramice și suluri de pergament. Acestea erau carbonizate, iar desfacerea lor ar fi condus la distrugerea definitivă.

Începând de anul trecut, o echipă coordonată de profesorul William Brent Seales (Universitatea Kentucky) a utilizat tehnici imagistice și de reconstrucție digitală pentru a desfășura în mod virtual cele cinci straturi de piele ale pergamentului. Clipul următor prezintă mai multe detalii despre modul în care pergamentul a fost reconstituit digital.

Textul în ebraică este de la începutul Cărții Leviticului, a treia din cele cinci cărți ce alcătuiesc Pentateuhul sau Tora (Thora). Conform datării prin metoda radiocarbonului (C14), pergamentul este de la sfârșitul secolului VI d. Hr.. Exceptând Manuscrisele de la Marea Moartă (secolul I î. Hr. – secolul I d.Hr.), pergamentul Ein Gedi este cel mai vechi fragment din Pentateuh descoperit până acum. Metodele folosite la citirea sa ar putea ajuta la descifrarea altor texte antice deteriorate în incendii sau care nu pot fi studiate cu ajutorul mijloacelor tradiționale. Studiul „From damage to discovery via virtual unwrapping: Reading the scroll from En-Gedi” a fost publicat în revista Science Advances.
Surse: Science Advances, University of Kentucky