Peștera Atxurra ar avea artă rupestră de 14000 ani

Atxurra
Bizoni de stepă gravați în peștera Atxurra

În peștera Atxurra din Berriatua, nordul Spaniei, a fost descoperită artă rupestră cu o vechime estimată la aproximativ 14000 ani. Cele peste 70 de gravuri sau picturi identificate până acum sunt reprezentări zoomorfe, înfățișând în cea mai mare parte cai și bizoni. Peștera va rămâne închisă publicului pentru a permite cercetătorilor să studieze arta parietală nou descoperită.

Peștera Atxurra este situată în municipalitatea Berriatua din Țara Bascilor, în partea de nord a Peninsulei Iberice. Deși peștera era cunoscută ca sit arheologic încă din 1929, doar între 1934 și 1935 au fost efectuate cercetări. Începând din 2014, autoritățile locale au finanțat noi explorări ale peșterii, iar în septembrie 2015 au fost descoperite primele exemple de artă rupestră.

La aproximativ 300 de metri de intrarea în peșteră, arheologii au identificat 14 locații cu peste 70 de reprezentări zoomorfe. Cele mai multe sunt gravuri, urmele de culoare păstrându-se în foarte puține cazuri, așa cum se poate vedea în clipul următor.

Majoritatea reprezentărilor înfățișează cai sau bizoni de stepă (Bison priscus), ultima specie dispărută la sfârșitul ultimei glaciații, probabil ca urmare a vânătorii excesive. Pentru moment, arta rupestră din peștera Atxurra nu a fost datată, dar arheologii estimează o vechime de cca. 14000 ani. Peștera va rămâne închisă în anii următori, dar cercetătorii vor realiza o scanare laser 3D a gravurilor pentru a le face accesibile publicului.
Sursă: Bizkaiko Foru Aldundia