Peștera Ciur-Izbuc conține printre cele mai vechi urme de pași umani din lume

Ciur-Izbuc
Urme de pași în Peștera Ciur-Izbuc / imagine David Webb

În peștera Ciur-Izbuc din Bihor se află cele mai vechi urme de pași umani din Europa și printre cele mai vechi din lume, susține un nou studiu realizat de un colectiv de cercetători ai Institutului de Speologie „Emil Racoviță” (ISER). Din păcate, peste 75% din urmele plantare ale omului preistoric din această peșteră au fost distruse de turiști și exploratori amatori.

Peștera Ciur-Izbuc sau Peștera Ciurului Izbuc, așa cum este denumită în Lista ariilor naturale protejate de interes național din România, este situată în partea centrală a Munților Pădurea Craiului, în Platoul carstic Runcuri, la nord de localitatea Roşia. Peștera a fost explorată începând din 1951, iar în 1965 au fost descoperite primele urme plantare (de pași) ale omului preistoric de pe teritoriul României.

Sala Paşilor, așa cum a fost denumită galeria, conținea aproximativ 400 de urme de pași ale oamenilor preistorici, considerate ca aparținând unei familii (bărbat, femeie, copil) care a folosit spațiul drept locuință. Întrucât în Galeria Urşilor au fost descoperite mai multe fragmente osoase ale ursului de cavernă (Ursus spalaeus dispărut la sfârșitul ultimei glaciații), s-a presupus că urmele de pași au aceeași vechime, între 10000 și 15000 ani.

Peștera a fost studiată din nou în campania 2012 – 2013 de către o echipă alcătuită din cercetătorii ISER Marius Robu (paleontolog), Silviu Constantin (geolog), Oana Moldovan (biolog), Bogdan Tomuș și Ionel Neag (speologi,topografi), la care s-a alăturat David Webb (antropolog, Universitatea Kutztown, Pennsylvania). Cu această ocazie, peștera a fost explorată, recartată și scanată cu laser, dar nu au mai fost regăsite decât aproximativ 25% din urmele inițiale (51 de pași).

Pentru a stabili mai exact vârsta urmelor de pași, s-a folosit datarea prin metoda radiocarbonului (C14). De asemenea, noi probe fosile de urs au fost prelevate de paleontologul Marius Robu în anul 2014 pentru a se realiza datarea indirectă a urmelor. Rezultatele analizelor au fost publicate în studiul „Ancient human footprints in Ciur-Izbuc Cave, Romania”, apărut în American Journal of Physical Anthropology din 7 iulie 2014.

Conform cercetătorilor, urmele de pași aparțin unor oameni (Homo sapiens) care au trăit în urmă cu aproximativ 36500 ani. Spre deosebire de estimările inițiale, noua cercetare susține că cele 51 de urme rămase au fost făcute de 6 sau 7 persoane, printre care și un copil, care au intrat în peșteră după ce o inundație a depozitat nisip și mâl.

Până la această descoperire, cele mai vechi urme de pași aparținând unui Homo sapiens de pe teritoriul european erau datate ca având o vechime de aproximativ 33000 ani. Din păcate, distrugerea urmelor nu mai permite acum extinderea cercetărilor și confirmarea unora dintre concluziile inițiale.

Cercetarea peșterii Ciur-Izbuc a fost finanțată în cadrul proiectului ISER KarstHives – Arhive climatice în carst, coordonat de Dr. Silviu Constantin. Început în 2010, proiectul a permis studierea unui număr mare de peșteri din România și realizarea unor descoperiri paleontologice deosebite. Printre acestea se remarcă identificarea unui schelet de leu în conexiune anatomică la Peștera Urșilor din Chișcău(Bihor), considerat a fi cel mai complet descoperit vreodată in situ și prezentat în episodul 2 al documentarului BBC Ice Age Giants – Land of the Cave-Bear.

Următoarele imagini prezintă detalii din timpul cercetării peșterii Ciur-Izbuc și au fost obținute prin amabilitatea domnului Marius Robu.
Izbuc
pestera-Ciur-Izbuc-urme
fosile Izbuc
oase Ciur Izbuc

Actualizare: TVR a difuzat următorul material în data de 22.07.2014
Cele mai vechi urme de paşi umani se află în Munţii Apuseni, în peştera Ciur Izbuc

Localizarea peșterii Ciur-Izbuc

Surse: Science News, American Journal of Physical Anthropology, SpeologieKarstHives, TVR
updated