Phobos s-ar transforma în inelul lui Marte

satelit Marte
Phobos / imagine NASA/JPL/University of Arizona

Phobos, unul din cei doi sateliți naturali ai planetei Marte, s-ar putea dezintegra și transforma într-un inel similar cu cele ale lui Saturn. Deși ipoteza nu este nouă, cercetătorii Universității Berkeley au calculat acum mult mai detaliat modul în care forța gravitațională a planetei afectează satelitul și probabilitatea ca acesta să se metamorfozeze în inelul Planetei Roșii.

Phobos și Deimos, sateliții planetei Marte, au fost descoperiți în anul 1877 de către astronomul american Asaph Hall. Phobos este mai mare, având o dimensiune aproximativă de 27 x 22 x 18 km, și orbitează la o distanță mai mică de planetă, aproximativ 5987 km. Împreună cu forța gravitațională a lui Marte, aceste caracteristici fac satelitul să se apropie cu aproximativ 1,8 metri de planetă la fiecare 100 de ani.

Acum, Benjamin Black și Tushar Mittal (Universitatea Berkeley) au utilizat datele obținute din observații și modele geotehnice pentru a calcula cât de solid este satelitul Phobos. Conform datelor publicate în Nature Geoscience sub titlul „The demise of Phobos and development of a martian ring system”, satelitul este format din materiale cu o rezistență scăzută și s-ar putea dezintegra în minim 20 de milioane de ani, cel mai probabil peste 30 milioane de ani.

Când Phobos ar ajunge la aproximativ 3550 km. de Marte, forța planetei ar dezintegra satelitul și l-ar transforma într-un inel ce ar fi inițial similar ca densitate cu inelele lui Saturn. În funcție de mai multe variabile, printre care mărimea fragmentelor și data dezintegrării, inelul ar putea persista între 1 și 100 milioane de ani. În cazul în care o bucată mai mare din satelit ar rămâne intactă, aceasta ar urma să cadă pe suprafața planetei formând un crater.

Desigur, în 20 de milioane de ani se pot întâmpla multe. Poate, asemeni planurilor de redirecționa un asteroid, omenirea va decide să salveze Phobos redirijându-l pe o orbită sigură.

Surse: Nature Geoscience, NASA