„Planeta Nouă” a Sistemului Solar ar fi un Super-Pământ

a noua planeta
„Planeta Nouă”, cinci obiecte transneptuniene cunoscute (albastru) și posibile planete minore / ilustrație Caltech/R. Hurt (IPAC)

Conform unei echipe de cercetători Caltech, a noua planetă a Sistemului Solar este de aproximativ 10 ori mai mare decât Pământul și orbitează la o distanță de 20 de ori mai mare decât Neptun. „Planeta Nouă” nu a fost încă observată direct, dar astronomii au dedus existența ei prin studierea obiectelor transneptuniene cu orbite neobișnuite. La 100 de ani de la ipoteza unei „Planete X”, am putea avea, în sfârșit, confirmarea unei a noua planete în Sistemul Solar.

În 1906, astronomul american Percival Lowell a început să caute o misterioasă „Planetă X”, care s-ar fi ascuns la marginea Sistemului Solar. În 1930, Clyde Tombaugh a descoperit Pluto, obiect considerat la acea vreme a noua planetă a Sistemului Solar. După identificarea altor obiecte similare, Pluto a fost considerată planetă pitică începând din 2006, iar datele transmise de sonda spațială NASA New Horizons confirmă această clasificare.

Existența ipoteticei „Planete X” a fost readusă în atenția cercetătorilor odată cu descoperirea unor obiecte transneptuniene precum Sedna, planeta pitică 2012 VP113 sau planeta minoră V774104. Unii astronomi au propus chiar posibilitatea ca două „Planete X” să se afle la marginea Sistemului Solar, dar observațiile de până acum nu au condus la identificarea lor. Mike Brown și Konstantin Batygin, cercetători Caltech, au utilizat modele matematice și simulări computerizate pentru a explica orbitele neobișnuite ale unor obiecte similare cu Sedna.

Conform studiului publicat în Astronomical Journal, posibilitatea ca orbitele lor să fie întâmplătoare este de doar 0,007%. În schimb, traiectoriile Sedna sau 2012 VP113 în jurul Soarelui pot fi explicate prin existența unei a noua planete. Denumită pentru moment simplu „Planeta Nouă”, aceasta ar avea o masă de aproximativ 10 ori mai mare decât Terra, un „Super-Pământ” care ar orbita la o distanță de 20 de ori mai mare decât Neptun, cea mai îndepărtată planetă descoperită până acum. Această a noua planetă s-ar afla la minim 200 UA (Unitate Astronomică – distanța medie de la Pământ la Soare) și ar avea nevoie de 10000 – 20000 ani pentru a efectua o orbită completă.

„Planeta Nouă” ar putea explica orbitele mai multor obiecte din Centura Kuiper și ar presupune existența unor alte planete minore pe orbite perpendiculare cu planul Sistemului Solar. Pentru moment, opiniile în rândul comunității științifice sunt împărțite, unii astronomi considerând că datele sunt neconvingătoare. Desigur, numai observațiile directe vor putea confirma definitiv existența „Planetei Nouă”, până atunci discutându-se ce nume ar putea avea. Astronomii Caltech au poreclit-o inițial Phattie și ar dori să o numească George, iar alte propuneri sunt: Terminus (zeul roman al granițelor), Vulcan (zeul focului), Fortuna (zeița norocului), Bowie (de la David Bowie), Solo (de la personajul Han Solo din Star Wars) și chiar Olaf (personaj din desenul animat Frozen). Studiul „Evidence for a Distant Giant Planet in the Solar System” poate fi consultat gratuit în Astronomical Journal.

Surse: Caltech, The Astronomical Journal