Planeta pitică 2012 VP113 readuce în atenție misterioasa Planetă X

Planeta pitică 2012 VP113
Planeta pitică 2012 VP113 observată în trei puncte / animație Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science

Planeta pitică 2012 VP113 este cel mai îndepărtat corp ceresc descoperit până acum în Sistemul Solar, iar orbita sa ar putea indica existența unei planete încă nedescoperite – Planeta X. Sistemul nostru solar este descris de obicei ca având trei regiuni: planetele terestre asemănătoare Pământului și aflate cel mai aproape de Soare, planetele gazoase aflate la distanță mai mare, iar dincolo de orbita planetei Neptun se află Centura Kuiper. Mai departe de această zonă s-ar afla marginea Sistemului Solar, unde fusese descoperit un singur obiect astronomic denumit Sedna.

Astronomii Scott S. Sheppard (Carnegie Institution for Science) și Chad Trujillo (Gemini Observatory) au reușit să identifice un al doilea obiect aflat la o distanță și mai mare, planeta pitică 2012 VP113, poreclită „Biden” după numele vice-președintelui American. Descoperirea confirmă că Sedna nu este unică și cele două obiecte ar putea face parte din presupusul cerc interior al Norului lui Oort, limita exterioară a Sistemului Solar și locul de origine al cometelor.

Distanța minimă la care se poate afla planeta pitică 2012 VP113 față de Soare este de aproape 80 de ori mai mare decât depărtarea medie de la Pământ la Soare, distanță cunocută drept unitate astronomică (UA). Pentru comparație, planetele terestre se află între 0,39 și 4,2 UA, giganții gazoși între 3 și 30 UA, iar Centura Kuiper între 30 și 50 UA, cu Pluto la aproximativ 40 UA.

Norul Oort
Orbitele Sedna și 2012 VP113 / imagine Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science

Sedna și 2012 VP113 au fost descoperite atunci când se aflau aproape de distanța cea mai mică față de Soare, dar orbitele lor se extind la sute de UA, distanțe la care nu ar mai putea fi observate. Astronomii estimează că aproximativ 900 de corpuri cerești mai mari de 1000km în diametru și cu orbite asemănătoare Sedna și 2012 VP113 ar putea exista. Unele dintre aceste planete ar putea fi de dimensiunea Pământului sau planetei Marte. Similaritatea orbitelor întâlnite la Sendna, 2012 VP113 și alte câteva corpuri cerești de la marginea Centurii Kuiper ar putea indica existența unei planete încă nedescoperite, chiar de 10 ori mai mare decât Pământul. Existența unei presupuse „Planete X” a fost teoretizată de mai mult timp, dar observațiile de până acum nu au condus la identificare.

Surse: Carnegie Institution for Science, NASA