Pristimantis mutabilis – broasca care își schimbă forma

shape-shifting frog
Pristimantis mutabilis / imagine Zoological Journal of the Linnean Society

Pristimantis mutabilis este o nouă specie de broaște din Ecuador, iar cercetătorii susțin că ar fi primul amfibian capabil să își schimbe textura pielii. În numai câteva minute, broscuța își transformă pielea netedă într-o suprafață spinoasă care pare să imite mediul înconjurător. Ulterior, aceeași abilitate a fost constatată și la Pristimantis sobetes, fiind posibil să existe mai multe specii de „broscuțe mutante”.

Primul specimen Pristimantis mutabilis a fost observat în iulie 2009 în cadrul rezervației naturale Reserva Las Gralarias din nordul Ecuadorului. Cercetătorii Katherine și Tim Krynak (Case Western Reserve University) au zărit o broscuță spinoasă de dimensiunea unei bile de sticlă pe o frunză acoperită de mușchi. Deși studia zona încă din 2001, Tim Krynak nu mai văzuse un asemenea exemplar și s-a decis să îl păstreze pentru observații detaliate.

Broscuța a fost pusă într-un recipient gol din plastic și transportată la bază. După un timp, exemplarul a fost scos pentru a fi fotografiat, dar pielea era complet netedă și fără nicio protuberanță. Crezând că au capturat din greșeală o altă broscuță, cercetătorii au pus-o la loc în recipient alături de frunze și mușchi. După un timp, animalul a început să își schimbe aspectul, transformându-se complet în câteva minute, așa cum se poate vedea din clipul următor.

Pristimantis mutabilis este o specie de mici dimensiuni, masculii adulți având aproximativ 17,2 –17,4 mm, iar femelele adulte între 20,9 și 23,2 mm. Specia se deosebește de altele din genul Pristimantis prin habitatul arboricol, sunetele de o amplitudine aparte și coloritul ruginiu al femelelor.

Ulterior descoperirii acestei specii, s-a constatat un comportament similar și la Pristimantis sobetes, o altă broscuță întâlnită în Reserva Las Gralarias. Cercetătorii presupun că abilitatea ar putea fi comună la mai multe specii din genul Pristimantis, dar și la alți amfibieni care ar putea folosi această metodă pentru a se camufla în mediu.

P. sobetes
Pristimantis sobetes / imagine Zoological Journal of the Linnean Society

Descrierea speciei Pristimantis mutabilis a fost publicată în Zoological Journal of the Linnean Society sub titlul „Phenotypic plasticity raises questions for taxonomically important traits: a remarkable new Andean rainfrog (Pristimantis) with the ability to change skin texture”.
Surse: Case Western Reserve University, Zoological Journal of the Linnean Society