România neolitică între vânători-culegători și agricultori

Schela Cladovei
Fosile umane descoperite la Schela Cladovei / foto Clive Bonsall

România neolitică ar fi fost un spațiu în care vânători-culegătorii și agricultorii au conviețuit și au avut urmași. Concluzia aparține unui nou studiu paleogenetic ce a analizat ADN-ul fosilelor umane descoperite la Ostrovul Corbului, Schela Cladovei și Gura Baciului. Deși limitată, cercetarea se constituie într-o nouă dovadă privind numeroasele migrații ce au conturat populația Europei și contribuie la înțelegerea fenomenului cunoscut drept „revoluția neolitică”.

Colectivul internațional de cercetători a reușit să recupereze și analizeze ADN-ul din fosilele umane descoperite în siturile mezolitice Ostrovul Corbului (cu o vechime de aproximativ 8700 ani), Schela Cladovei (cca. 8800 ani), Chan do Lindeiro (Spania, cca. 9100 ani vechime) și Canes (Spania, 7100 ani). Rezultatele au fost comparate cu genomul fosilelor descoperite la Gura Baciului, având o vechime de aproximativ 5300 ani.

Conform studiului publicat în Current Biology, fosilele de la Ostrovul Corbului și Schela Cladovei aparțin unor vânători-culegători mezolitici înrudiți cu cei din Spania. Fosilele eneolitice de la Gura Baciului aparțin unui individ cu o puternică moștenire genetică de la vânători-culegătorii mezolitici și o „contribuție minoră, dar semnificativă, din partea agricultorilor anatolieni”. Cercetătorii susțin că ar fi avut loc multiple amestecuri între populațiile locale și migratori în România neolitică.

Având în vedere că a fost analizat doar un individ din Eneolitic, concluzia ar putea părea forțată. Totuși, este în acord cu rezultatele altor studii publicate privind modul în care agricultura ar fi pătruns în spațiul european (vezi și Începuturile agriculturii în Semiluna Fertilă). Dezbătută tip de decenii, „revoluția neolitică” pare să fi fost rezultatul migrațiilor de populație în Europa, și nu al unei „migrații a ideilor”. La fel cum Oase 1 a avut strămoși neanderthalieni, și populația ce ocupa teritoriul actual al României în Eneolitic pare să fi avut strămoși atât printre vânători-culegătorii locali, cât și printre agricultorii ce au sosit din Anatolia.
Sursă: Current Biology