Samsung Galaxy S5 mini – mai mic, mai leneș, nu la fel de scump

GS5 mini
Samsung Galaxy S5 mini cu carcasă albastră „Electric Blue”

Așa cum ne-a obișnuit, după lansarea Galaxy S5, Samsung vine și cu versiunea mini. După cum sugerează și numele, Samsung Galaxy S5 mini este versiunea mai mică, mai puțin performantă și, evident, mai ieftină. Chiar dacă pare un compromis față de performantul S5, modelul mini are parte de aceleași dotări extra ca și versiunea mai scumpă. Samsung susține că Galaxy S5 mini este destinat utilizatorilor care doresc un smartphone mai compact, ce poate fi folosit mai ușor cu o singură mână.

Modelul mini este identic cu Galaxy S5 în privința aspectului, având aceeași carcasă de plastic cu model perforat disponibilă în patru culori: negru (Charcoal Black), alb (Shimmery White), albastru (Electric Blue) și auriu (Copper Gold). De asemenea, carcasa S5 mini are certificare IP67, ceea ce înseamnă că telefonul poate sta sub apă, la adâncimea de 1m, timp de 30 de minute.

GS5 mini dualsim
Samsung Galaxy S5 mini în versiunea albă DualSIM

Samsung a inclus și la acest model aplicațiile și instrumentele din categoria fitness, printre care aplicația pentru monitorizarea ritmului cardiac. Butonul home este dotat cu senzor de amprentă care permite deblocarea telefonului. Sistemul de operare preinstalat este Android 4.4 KitKat, deci va fi compatibil cu noul „ceas inteligent” Samsung Gear Live.

Până acum, toate dotările par identice cu cele întâlnite la Galaxy S5, dar sunt și câteva diferențe semnificative. S5 mini are ecran  SuperAMOLED de 4,5 inch (720 x 1280 pixeli), față de cel FullHD de 5,1 inch. Chipset-ul nu mai este Snapdragon 801 (Quad-Core la 2,5GHz), ci Exynos 347 produs de Samsung cu un procesor Quad-Core tactat la 1,4 GHz și GPU Quad-Core Mali400.

De asemenea, memoria RAM a scăzut de la 2GB la 1,5GB, iar stocarea internă este de 16GB cu posibiltiatea de a adăuga un card MicroSD de până la 64GB. O reducere drastică a suferit și camera foto, Galaxy S5 mini având o cameră principală de 8MP, față de 16MP la S5. Camera secundară a fost îmbunătățită puțin, mini având o cameră frontală de 2,1MP (FHD).

Acumulatorul este de 2100mAh, față de 2800mAh la S5. Alte dotări sunt similare cu cele întâlnite la alte modele Samsung recente: Wi-Fi 802.11n, NFC, Bluetooth 4.0 LE, USB 2.0, A-GPS, IR Remote și busolă. Galaxy S5 mini are dimensiunile 131,1 x 64,8 x 9,1mm și o greutate de 120 grame, ceva mai mici decât 142,0 x 72,5 x 8,1mm și 145 grame la S5.

Samsung a anunțat că Galaxy S5 mini va fi disponibil din luna iulie, dar nu a precizat și prețul. Conform zvonurilor, smartphone-ul ar avea un preț recomandat de 479 Euro, cca. 2100 lei, ceea ce pare destul de mult având în vedere că prețul pentru Galaxy S5 a scăzut destul de mult acum: Galaxy S5 alb, 16GB, cu carcasă albastră sau pe negru, tot de 16GB.

Update: Samsung Galaxy S5 Mini a ajuns în România la un preț mai mic decât cel estimat, în cele patru versiuni de culoare: Samsung Galaxy S5 Mini 4G, 16GB, Black, S5 Mini White, S5 Mini Copper Gold și S5 Mini Electric Blue.

Sursă: Samsung updated