Sasha, primul pui de rinocer lânos descoperit în Siberia

rinocer lanos
Puiul de rinocer lânos botezat Sasha / imagine ysia.ru

În permafrostul siberian au fost descoperite rămășițele unui pui de rinocer lânos, iar paleontologii l-au botezat Sasha (Sașa). Deși rinoceri lânoși mumificați au mai fost descoperiți în Siberia, Sasha este într-o stare de conservare mai bună, fapt ce le va permite cercetătorilor să îl studieze pentru a afla mai multe despre unul dintre giganții Epocii de Gheață.

Sasha a fost localizat în septembrie 2014 pe malul drept al râului Semyulyakh din districtul Abyysky al Republicii Sakha (Yakutia), în nord-estul Siberiei. Puiul de rinocer lânos a fost botezat în onoarea descoperitorului său, Aleksandr (Саша) Banderov, care l-a predat Academiei de Științe din Yakutsk, capitala regiunii.

Rămășițele puiului de rinocer lânos cântăresc aproximativ 60 kg, păstrându-se în bune condiții craniul și blana. Din craniu se observă destul de ușor o parte a feței, un ochi, o ureche și nările. Cercetătorii estimează că Sasha avea aproximativ 18 luni când a murit, în urmă cu cel puțin 10000 de ani. Cum starea de conservare este destul de bună, se va încerca prelevarea de ADN pentru analiză.

Rinocerii lânoși, Coelodonta antiquitatis conform denumirii științifice, erau o specie răspândită în toată Europa și nordul Asiei. Alături de mamutul lânos, fac parte din așa numita „megafaună” din Pleistocen, animale de mari dimensiuni care au dispărut în timpul ultimei glaciații, cunoscută drept „Epoca de Gheață”.

Albert Protopopov, din cadrul Academiei de Științe Yakutsk, susține că descoperirea lui Sasha este unică, fiind primul pui de rinocer lânos recuperat. Studierea sa le va oferi cercetătorilor date despre morfologia speciei, primele rezultate fiind așteptate în următoarele săptămâni.

Surse: Siberian Times, Russia Today