Sfere de gheață în Golful Finlandei

Sfere de gheață în Golful Finlandei / imagine Alexander Abrosimov
Sfere de gheață în Golful Finlandei / imagine Alexander Abrosimov

Sferele de gheață sunt un fenomene naturale rare care captează imaginația ori de câte ori sunt observate. Asemănătoare unor concrețiuni, bilele de gheață se formează în anumite condiții meteorologice la marginea lacurilor sau la țărmul mărilor nordice. Recent, fenomenul a fost observat în Golful Finlandei, în apropiere de Tallinn, capitala Estoniei.

După o noapte în care temperatura a scăzut de la -2 la minus 20 grade Celsius, fotograful Alexander Abrosimov a descoperit la țărmul Mării Baltice bilele de gheață din imaginile următoare.

Având diametre cuprinse între 5 și 10 cm, sferele par să fie formate din nisip și apă înghețată. Deoarece au fost localizate doar într-o porțiune restrânsă a plajei, Alexander Abrosimov crede că topografia zonei a ajutat la formarea lor. Apa are o adâncime mică în acea porțiune a țărmului, fapt ce favorizează înghețul.

Spre deosebire de pietrele călătoare din Valea Morții, sferele de gheață nu au încă o explicație științifică confirmată, dar există câteva ipoteze plauzibile. În cazul fenomenului similar observat în 2009 în Suedia, s-a constatat că sferele erau formate dintr-un strat de gheață la exterior și un nucleu din zăpadă moale în interior. Un astfel de bulgăre de zăpadă se poate forma sub acțiunea vântului, partea exterioară fiind acoperită cu o crustă de gheață la contactul cu apa aflată la o temperatură apropiată de cea de îngheț.

Bilă de gheță descoperită în Suedia / imagine Ottenby Fågelstation
Bilă de gheță descoperită în Suedia / imagine Ottenby Fågelstation

În cazul sferelor de gheață observate de mai multe ori la țărmul lacului Michigan (SUA), procesul de formare pare să fie mai apropiat de cel al unor concrețiuni minerale, în care un nucleu solid este acoperit treptat de straturi succesive. Astfel, bilele se pot forma în zonele în mișcarea apei dă naștere la mici bucăți de gheață și noroi, sub acțiunea valurilor și vântului acestea crescând în dimensiuni și luând o formă sferică. Ulterior, bilele eșuează la mal, precum cele fotografiate de Leda Olmsted în 21 februarie 2013, având dimensiunea unor mingi de baschet și o greutate de până la 23 kg.

Sfere de gheață pe lacul Michigan / imagine Leda Olmsted
Sfere de gheață pe lacul Michigan / imagine Leda Olmsted

Până vom avea o explicație sigură a procesului de formare, sferele de gheață rămân fenomene naturale deosebite care aduc un pic de mister zilelor reci de iarnă.


Surse: Komsomolskaya Pravda, SMHI, NASA