Sirdavidia – gen de plante denumit în onoarea lui Sir David Attenborough

Sirdavidia solannona
Flori și boboci Sirdavidia solannona / imagine TLP Couvreur

Sirdavidia solannona este o nouă specie de plante din familia anonacee și prima reprezentantă a noului gen Sirdavidia, denumit în onoarea binecunoscutului naturalist Sir David Attenborough. Din păcate, Sirdavidia solannona nu a fost identificată decât în două locații restrânse din Gabon și a fost propusă pentru includerea în lista speciilor pe cale de dispariție. Ca și Sir David Attenborough, Sirdavidia solannona s-a dovedit a fi remarcabilă din mai multe motive și ar putea să surprindă în continuare.

În primul rând, specia se ascundea într-una dintre cele mai cercetate zone de către botaniști, Parcul Național Munții de Cristal (Parc National des Monts de Cristal) din Gabon, specimenele tip fiind identificate la mică distanță de drumul de acces. Apoi, analiza plantei a relevat asemănarea cu un alt gen monotipic, genul Mwasumbia incluzând doar specia Mwasumbia alba ce a fost descoperită la aproape 3000 de km într-o zonă restrânsă din Tanzania.

Sirdavidia
Fructul Sirdavidia solannona / imagine TLP Couvreur

Familia anonacee (Annonaceae) include mai mulți arbori și arbuști cu flori din zonele tropicale, dar specia Sirdavidia solannona nu a putut fi clasificată în niciun gen cunoscut. Sirdavidia solannona este un copac mic, cu o înălțime de 4 – 6 m, un diametru între 2 și 4 cm, coajă de culoare maro închis cu zone verzi, având flori cu petale roșii și 16 – 19 stamine galben aprins aranjate în formă de con.

Analiza ADN a confirmat diferențele dintre Sirdavidia solannona și alte specii înrudite, genul fiind denumit în onoarea naturalistului Sir David Attenborough, iar specia a fost botezată pornind de la asemănarea cu florile unor plante din genul Solanum (cartof, tomate). În Kinguele, locul în care a fost realizată descoperirea, au fost identificate doar 10 specimene, estimându-se că planta s-ar putea găsi pe o suprafață de maxim 6,2 km2.

Cercetătorii cred că florile Sirdavidia solannona ar putea fi polenizate prin sonicare, insectele folosind vibrații pentru a obține mai ușor polenul. Dacă ipoteza se confirmă, ar fi prima specie din clasa Magnoliidae care să fie polenizată în acest fel. Deși nu este prima specie denumită în onoarea lui Sir David Attenborough, este primul gen de plante care poartă numele său, iar naturalistul a declarat că este „cu adevărat încântat” și decizia reprezintă „cel mai mare compliment pe care îl poate face un biolog”.

Sirdavidia solannona slower
Floarea Sirdavidia solannona pe ramură și în detaliu / imagini TLP Couvreur

Surse: Pensoft, PhytoKeys