Situl Cerutti Mastodon ar putea rescrie istoria Americii

Cerutti Mastodon
Fosile în situl Cerutti Mastodon / foto San Diego Natural History Museum

În situl arheologic Cerutti Mastodon din California, cercetători americani au descoperit fosile de mastodont ce par să fi fost sparte de oameni în urmă cu 130000 ani. În opinia autorilor studiului, America ar fi fost descoperită cu mai mult de o sută de mii de ani mai devreme decât se credea până acum, probabil de Neanderthalieni sau Oameni de Denisova. Alți arheologi și paleontologi nu sunt la fel de convinși de dovezile prezentate.

Situl Cerutti Mastodon a fost studiat în perioada 1992-1993 de către paleontologii Muzeului de Istorie Naturală din San Diego, California. În acea perioadă au fost descoperite mai multe oase de mastodont (Mammut americanum) și cinci pietre mari, ce par a fi ciocane și nicovale folosite de oamenii primitivi pentru a sparge oasele animalului vânat. Pentru că nu au fost descoperite resturi organice, situl nu a putut fi datat prin metoda radiocarbonului.

Acum, cercetătorii coordonați de Dr. Steven R. Holen (Center for American Paleolithic Research) au folosit metoda uraniu-toriu pentru a data fragmentele de mastodont. Conform studiului publicat în revista Nature, situl arheologic ar avea o vechime de 130700 ± 9700 ani. Dar din datele de până acum, oamenii nu ar fi ajuns în America de Nord decât în urmă cu aproximativ 14500 ani. Presupunând interpretarea artefactelor descoperite a fi corectă, se pune întrebarea cine ar fi folosit uneltele din piatră în urmă cu o sută treizeci de mii de ani în America?

Conform autorilor studiului, există câteva specii ale genului Homo care ar fi putut face călătoria în America: un Homo erectus târziu, Homo neanderthalensis (Omul de Neanderthal), un Homo sapiens arhaic sau mai puțin cunoscutul Om de Denisova. Cum neanderthalienii erau mai adaptați la frig, iar denisovanii par să fi fost mai mult prezenți în Asia, cercetătorii consideră că este posibil să fi traversat în America de Nord prin Beringia, zona dintre Siberia de Est și Alaska.

Dar în urmă cu 130000 ani, nu exista un pod terestru Bering. Mai mult, cele două continente erau și mai îndepărtate, nivelul oceanelor fiind mai scăzut. Desigur, este posibil ca niște oameni preistorici să se fi rătăcit pe Marea Bering și să fi ajuns în America, la fel cum au ajuns și pe Insula Flores sau Sulawesi din Indonezia. Cercetări anterioare sugerează că cele mai vechi unelte din piatră preced apariția omului, dar în America nu au fost descoperite fosile ale genului Homo cu o vechime atât de mare. Chiar și cele mai controversate dovezi colaterale de până acum sugerau maxim 80000 ani.

În concluzie, situl Cerutti Mastodon ar putea rescrie istoria Americii doar dacă ar fi susținut și de alte descoperiri care să confirme prezența unei specii a genului Homo în acea perioadă America de Nord. Până atunci, trebuie să luăm în considerare posibilitatea ca oasele de mastodont și pietrele să fi fost sparte din întâmplare în acest mod, în urma unor procese geologice sau ca urmare a activităților umane ulterioare. Studiul „A 130,000-year-old archaeological site in southern California, USA” a fost publicat în revista Nature din 26 aprilie 2017.
Sursă: Nature