Sonda spațială Dawn a ajuns la planeta pitică Ceres

sonda spatiala Dawn
Dawn ajunge la Ceres / ilustrație NASA

După o călătorie de 4,9 miliarde de kilometri, sonda spațială Down s-a înscris pe orbita planetei pitice Ceres. Dawn și ziua de 6 martie 2015 vor rămâne în istorie, fiind prima dată când o sondă spațială orbitează în jurul unei planete pitice. Misiunea principală de cercetare ar trebui să se încheie în iulie 2015, iar oamenii de știință speră să obțină noi date despre începuturile Sistemului Solar.

Sonda spațială Dawn a fost lansată la data de 27 septembrie 2007 într-o misiune de cercetare a asteroidului gigant Vesta și planetei pitice Ceres. În iulie 2011, Dawn a ajuns la asteroidul Vesta și a transmis cele mai detaliate imagini și date pe care le avem până acum despre acest corp ceresc. După un an petrecut alături de Vesta, Dawn a părăsit asteroidul și s-a îndreptat spre Ceres.

În februarie 2015, sonda spațială a început să transmită primele imagini cu Ceres, pe măsură ce se apropia de planeta pitică. În clipul pus la dispoziție de NASA se pot observa puncte luminoase pe suprafața lui Ceres, cercetătorii neavând încă o explicație pentru prezența lor. Clipul următor prezintă imaginile obținute de Dawn cu asteroidul Vesta și primele imagini cu planeta pitică Ceres.

Parcurgând o distanță de 4,9 miliarde de kilometrii timp de 7,5 ani, sonda spațială Dawn s-a înscris pe orbita planetei pitice Ceres în data de 6 martie 2015, la ora 12:39 GMT (14:39 ora României). Pe lângă faptul că este prima sondă care vizitează o planetă pitică, Dawn este și singura misiune care a reușit să orbiteze două corpuri extraterestre. Sonda spațială se mai remarcă și prin folosirea unui motor ionic, un tip de propulsie bazată pe accelerarea ionilor.

În perioada următoare, Dawn se va apropia de Ceres până la o distanță de aproximativ 370 km pentru a cartografia suprafața, stabili compoziția solului și măsura câmpul gravitațional. Începând din luna aprilie, sonda va transmite primele imagini detaliate, iar până în iulie ar trebui să ducă la bun sfârșit misiunea principală. Dawn ar putea rămâne pe orbită până la sfârșitul anului 2016.
Actualizare: O serie de clipuri, animații și imagini obținute de sonda spațială Dawn cu planeta pitică Ceres

Sursă: NASA