Cele mai interesante specii noi, descoperite în 2013

Natura continuă să ne ofere surprize, iar 2013 a fost un an bogat în specii noi descoperite. De la plante, la insecte, păsări, reptile și chiar mamifere, noi specii au fost semnalate sau confirmate în cursul anului trecut, adăugând noi elemente biodiversității cunoscute.

Cercetătorii s-au aventurat în păduri tropicale neexplorate, în adâncurile oceanelor sau au studiat mai atent mediul urban pentru a găsi speciile neobservate până acum. În unele cazuri, chiar și reexaminarea colecțiilor muzeale a condus la descrierea unei specii noi.

Descoperirea unor animale de mari dimensiuni este mai puțin frecventă, dar studiile genetice au ajutat la delimitarea unor specii care păreau identice la o primă vedere.

Printre acestea se numără Leopardus tigrinus, specia din nordul Braziliei fiind diferită cele întâlnite în alte locații din America de Sud. Diferențierea speciilor a fost posibilă doar după analiza ADN-ului. Denumite în mod comun oncilla, Leopardus guttulus și Leopardus tigrinus sunt printre cele mai mici feline sălbatice din America de Sud, ajungând la o greutate de maxim 3kg.

Oncilla Leopardus tigrinus
Oncilla – Leopardus tigrinus

„Rechinul bambus” (Hemiscyllium halmahera) a fost descoperit în apropierea coastelor Indoneziei. Noua specie, descrisă de cercetătorul Mark Erdmann, este suficient de mică pentru a fi ținută în palmă și are o aripioară pectorală folosită pentru a „merge” pe fundul oceanului.

Rechinul bambus Hemiscyllium halmahera
Rechinul bambus – Hemiscyllium halmahera / imagine Mark Erdmann

Tapirus kabomani este cel mai mic tapir de până acum, cântărind la maturitate cca. 110 kg și având o lungime de până la 1,3 m. Deși specia era cunoscută de locuitorii pădurilor amazoniene din Brazilia și Columbia, cercetătorii au ignorat până anul acesta relatările. După ce a fost obținute imagini foto/video și material genetic, Tapirus kabomani a devenit prima specie de tapir recunoscută oficial din 1865.

Tapirus kabomani
Tapirus kabomani/ imagine Fabrício R. Santos

O altă specie trecută cu vederea de cercetători a fost Bassaricyon neblina, un mamifer asemănător ratonului. Olinguito, așa cum este denumit de locuitorii din Columbia și Ecuador, era cunoscut de cercetători, dar era inclus în aceeași categorie cu alte mamifere similare, numite olingos. După studii în pădurile din America de Sud, Bassaricyon neblina a fost confirmat drept o nouă specie și a devenit primul carnivor recunoscut pe cele două continente americane după 35 de ani.

olinguito
Bassaricyon neblina/ Imagine Mark Gurney

Cercetătorii au avut nevoie de aproape 5 ani pentru a confirma patru noi specii de mamifere identificate în Republica Democrată Congo. Printre ele, o nouă specie de liliac care trăiește doar în zona Mistotshi-Kabogo din Riftul Albertin.

Rhinolophidae
O nouă specie de liliac descoperită în Africa/ imagine A.J. Plumptre (Wildlife Conservation Society, NY)

O poveste similară are și bufnița Rinjani, denumită de localnici din Indonezia „burung pok”. În 2003 doi cercetători au observat independent că sunetele emise de această pasăre sunt unice, fapt ce putea indica că este o specie distinctă. Studiul publicat în 2013 a confirmat noua specie și bufnița a fost denumită științific Otus jolandae, după numele soției unuia dintre cercetători, Jolanda.

bufnița Rinjani
Otus jolandae/ imagine Philippe Verbelen

Tot analiza ADN-ului a condus la descoperirea a două noi specii de delfin cu cocoașă în apropierea țărmurilor Australiei. Dacă inițial se vorbea de o singură specie de delfin cu cocoașă, în 2013 au fost confirmate patru specii distincte.

Sousa
Delfini cu cocoașă/ imagine Mendez et al.

Biswamoyopterus laoensis sau veverița zburătoare gigantică din Laos a fost descoperită din întâmplare într-o piață cu vânat. Cercetările derulate în 2013 au confirmat că este o specie nouă pentru știință și foarte rară. Veverița cântărește aproximativ 1,8 kg și are o lungime totală de cca. 1m.

veverița zburătoare gigantică din Laos
Neverița zburătoare gigantică din Laos/ imagine Daosavanh Sanamxay

Printre cele mai interesante plante descoperite în 2013 se numără cea mai rară orhidee din Europa. Orhideea Fluture Hochstetter – Platanthera azorica poate fi întâlnită doar pe un versant muntos al insulei São Jorge din arhipelagul Azore.

Platanthera azorica
Platanthera azorica sau Orhideea fluture Hochstetter

Nu doar în regiunile izolate sunt descoperite specii noi, Orthotomus chaktomuk este o pasăre descoperită la periferia orașului Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Noua specie este una din cele două specii care trăiește exclusiv în Cambodgia și este considerată a fi în pericol de dispariție.

Orthotomus chaktomuk
Orthotomus chaktomuk/ imagine Ashish John/WCS

Toate speciile noi pentru știință din 2013 confirmă faptul că mai avem încă multe de descoperit pe Terra și se impune să acordăm o atenție mai mare animalelor și plantelor aflate pe cale de dispariție.