Sputnik 1 – Primul satelit artificial al Pământului

Sputnik 1 a fost lansat în data de 4 octombrie 1957, devenind primul satelit artificial al Pământului și deschizând o nouă frontieră de explorare. În deceniile trecute de la istoricul eveniment, umanitatea a reușit să pășească pe Lună și să depășească granițele Sistemului Solar cu sonde spațiale. Explorarea spațiului ne-a îmbunătățit imens cunoștințele și viața de zi cu zi, iar în deceniile ce vor urma am putea să vedem o bază lunară și prima prezență umană pe Marte.

Lansarea Sputnik 1 își are începuturile în cursa înarmărilor din timpul Războiului Rece. În august 1957, Uniunea Sovietică lansa prima rachetă balistică intercontinentală R-7 Semyorka. O versiune modificată, denumită Sputnik 8K71PS, a fost utilizată în data de 4 octombrie 1957 pentru a lansa o sferă metalică de 58 cm cu patru antene radio – satelitul Sputnik 1.

Deși nu a făcut altceva decât să transmită un semnal sonor, Sputnik a marcat începutul erei spațiale. Ulterior, Uniunea Sovietică avea să trimită în spațiu primele ființe și primul om, Yuri Gagarin. Odată cu prima aselenizare, misiunea Apollo 11 în data de 20 iulie 1969, Statele Unite ale Americii au preluat conducerea în cursa spațială.

De-a lungul timpului, prin intermediul misiunilor spațiale robotice, umanitatea a reușit să studieze planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și să iasă din Sistemul Solar. Poate cele mai importante realizări sunt însă în domeniul studierii Pământului și vieții de zi cu zi. De la televiziunea și comunicațiile prin satelit, prognoza meteo, la GPS și Google Earth, toate sunt posibile cu ajutorul tehnologiilor spațiale. Cercetările realizate la bordul Stației Spațiale Internaționale au condus la descoperiri în domeniul medicinei și crearea de noi tehnologii cu aplicabilitate în mai multe domenii.

Pentru anii ce vor urma, se vorbește mult despre călătoria spre Marte, o bază lunară permanentă, turism spațial și chiar minerit spațial. De asemenea, vom căuta urme ale vieții trecute pe Marte, viață pe Enceladus și Europa, precum și un al doilea Pământ în Calea Lactee. Următorii 60 de ani de explorare a spațiului se anunță cu adevărat interesanți. Însă, spre deosebire de lansarea Sputnik, viitoarele proiecte spațiale majore nu mai pot fi realizate de către o singură entitate și cooperarea internațională ar trebui să primeze în explorarea pașnică a spațiului.