Supernova SN 2014J poate fi observată cu binoclul

Supernova SN 2014J
Supernova SN 2014J evidențiată în Galaxia M82 / imagine Adam Block / UA SkyCenter / Caelum Obs

O nouă supernovă a fost descoperită recent, iar în următoarele două săptămâni ar putea ajunge la maximul intensității luminoase. Supernova SN 2014J a fost identificată din întâmplare de studenții și profesorii University College London în data de 21 ianuarie, fiind printre cele mai apropiate explozii stelare descoperite în ultimele decenii.

Desigur, în astronomie, termeni precum „apropiat” și „descoperire” au un înțeles diferit față de cel obișnuit. Supernova SN 2014J este situată la 12 milioane de ani lumină de Pământ, iar un an lumină este echivalent cu aproximativ 9.461.000.000.000 km. Totodată, „noua” supernovă este rezultatul unei explozii care a avut loc acum 12 milioane de ani, fiind deja o parte a istoriei Universului.

SN 2014J se află în galaxia Messier 82, cunoscută drept „Galaxia Țigară” datorită formei alungite, în constelația Ursa Mare. În timpul unui curs practic cu studenții, Dr. Steve Fossey a sesizat o stea pe care nu o recunoștea din observațiile anterioare. Din cauza vremii nefavorabile, au fost obținute doar câteva imagini, dar s-a reușit verificarea datelor prin intermediul unui alt telescop.

Ulterior, astronomi din toată lumea și-au îndreptat atenția către locul indicat, iar supernova a fost confirmată. Uniunea Astronomică Internațională a validat descoperirea profesorului Fossey și a atribuit numele SN 2014J. Animația a fost realizată utilizând două imagini, prima din data de 10 decembrie 2013, iar cea de-a doua, în care este evidențiată supernova, din data de 21 ianuarie 2014.

Supernova SN 2014J
Apariția supernovei SN 2014J / imagine UCL/University of London Observatory

SN 2014J este considerată a fi printre cele mai apropiate supernove descoperite în ultimele decenii, cea mai apropiată fiind Supernova 1987A, semnalată în 1987 și aflată la „numai” 168000 ani lumină.

SN 2014J este o supernovă de tip Ia, rezultată din explozia unei stele pitice albe dintr-un sistem binar (două stele care orbitează una în jurul celeilalte). Descoperirea este deosebit de importantă pentru astronomi deoarece supernovele de acest tip sunt folosite ca puncte de reper pentru măsurarea distanțelor cosmice. De asemenea, specialiștii speră ca cercetarea acestei supernove, surprinsă în fază incipientă, să ofere indicii despre explozie.

Pentru pasionații de astronomie, veste bună este că supernova poate fi observată cu ajutorul unui binoclu sau cu un telescop mic. Cercetătorii estimează că supernova va atinge maximul intensității luminoase în următoare două săptămâni, fiind vizibilă între Carul Mare și Carul Mic.

Messier 82
Galaxia M82 este situată între Ursa Mică și Ursa Mare / imagine Skymania

Surse: UCL, NASA