Tachiraptor admirabilis – un prădător mic cu urmași celebrii

Tachiraptor
Tachiraptor admirabilis vânează specia Laquintasaura venezuelae/ ilustrație Maurilio Oliveira

Tachiraptor admirabilis era un dinozaur carnivor de talie mică, dar semenii săi au evoluat în prădătorii urași din Jurasic, precum Allosaurus sau Tyrannosaurus rex. Descris recent de paleontologii Universității São Paulo din Brazilia, Tachiraptor admirabilis este primul dinozaur carnivor descoperit în Venezuela. Datarea sedimentelor din care au fost recuperate fosilele i-a condus pe cercetători la concluzia că Tachiraptor admirabilis a trăit în urmă cu aproximativ 201 milioane de ani, la începutul epocii de aur a dinozaurilor.

Descrierea speciei se bazează pe doar două oase de la dinozauri diferiți, dar paleontologii consideră că diferențele față de alți dinozauri similari sunt concludente. Fosilele, o tibie și parte din osul coxal, au fost descoperite la începutul anului 2013 în formațiunea geologică La Quinta din Venezuela, în apropierea orașului La Grita din statul Tachira.

Locația descoperirii a contribuit la denumirea speciei, Tachiraptor putând fi tradus drept „răpitorul din Tachira”, iar admirabilis vine de la Campaña Admirable, campania militară condusă de Simon Bolivar pentru eliberarea Venezuelei, care a trecut și prin localitatea La Grita.

Conform paleontologilor, Tachiraptor admirabilis măsura aproximativ 1,5m de la bot la vârful cozii. Aspectul general și forma oaselor sugerează că dinozaurul era biped și carnivor, fiind un teropod (subordinul Theropoda). Richard Butler, paleontolog al Universității Birmingham, susține că toți dinozaurii mici din acea perioadă arătau aproximativ la fel, dar diferențe subtile ale scheletului ajută la deosebirea carnivorilor de erbivori.

Descoperit în aceeași formațiune geologică, Tachiraptor admirabilis ar fi putut să vâneze specia Laquintasaura venezuelae, primul dinozaur erbivor din Venezuela. Datând cristalele de zircon din rocă, cercetătorii au stabilit că cei doi dinozauri au trăit în urmă cu 200,7 milioane de ani, la mai puțin de un milion de ani după extincția în masă care a marcat sfârșitul Triasicului. Thomas Holtz Jr., paleontolog în cadrul Universității Maryland, consideră că acești supraviețuitori ai extincției au stat la baza evoluției theropozilor în Jurasic și demonstrează că descoperirile importante nu se rezumă doar la cel mai mare sau mai înspăimântător dinozaur.

Surse: Science/AAAS, LiveScience, Royal Society Open Science