Teff – meiul etiopian înlocuiește quinoa

Eragrostis tef
Meiul etiopian – Eragrostis tef

În ultimii ani, quinoa a fost considerată și promovată drept un superaliment, o cereală care include mulți nutrienți necesari organismului uman. Teff – meiul etiopian este pe cale să detroneze quinoa și să devină următoarea super-cereală.

Eragrostis tef, conform denumirii științifice, este o plantă specifică zonelor muntoase din Etiopia și Eritreea, fiind considerată printre primele cereale cultivate de către oameni. Spre deosebire de alte cereale folosite în alimentație, meiul etiopian nu conține gluten. Cercetările au demonstrat că teff-ul are un conținut bogat în fibre alimentare, aminoacizi, proteine (între 9 și 15% ), calciu (100 – 150 mg la 100g) și fier (11 – 33 mg). Pe lângă acestea, meiul etiopian conține vitamina C, magneziu, potasiu fosfor și zinc.

Semințele de teff sunt foarte mici, apropiate de dimensiunea semințelor de mac. De obicei, sunt transformate în făină care este folosită pentru a coace „injera”, o lipie poroasă specifică Etiopiei. Datorită dimensiunii reduse a semințelor, făina obținută este întotdeauna integrală, ceea ce îi conferă o valoare nutrițională crescută. Conținutul bogat în fier al acestei cereale este considerat responsabil pentru absența cazurilor de anemie din Etiopia. În privința valorii energetice, 100 grame de mei etiopian furnizează între 353 – 367 kcal.

teff
Semințele de mei etiopian în mărime naturală și în detaliu

Cultivarea acestei plante este deosebit de simplă și nu necesită îngrijiri speciale, fiind adapată la altitudini cuprinse între 1800 și 2400m. În Etiopia și Eritreea sunt cele mai răspândite culturi de cereale, meiul etiopian reprezentând aproximativ 11% din aportul de calorii al locuitorilor acestor țări.

În Europa, prețul pentru făina de teff este destul de mare, aproximativ 38 de lei pe kg. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite consideră că prețul ar putea fi scăzut prin ridicarea interdicțiilor de export din țările producătoare. De asemenea, guvernul din Etiopia susține că dorește să dubleze producția de teff până în 2015.

Totuși, există temerea că cererea de pe piața occidentală ar putea afecta consumul local, în același fel în care publicitatea și cererea crescută pentru quinoa au afectat comunitățile sărace din Bolivia și Peru. La nivel mondial, produsele din mei etiopian sunt din ce în ce mai căutate de către persoanele care necesită o dietă fără gluten.

Surse: The Guardian, FAO, NRC, UNR