Telipogon diabolicus – orhideea capul diavolului (video)

devil's head orchid
Orhideea Telipogon diabolicus / foto Marta Kolanowska

Telipogon diabolicus este o nouă specie de orhidee descoperită într-o regiune muntoasă din Columbia. Denumirea sa a fost inspirată de asemănarea pe care o are centrul florii cu reprezentarea unui cap de diavol. Orhideea nu pare însă să aibă nimic malefic, dar a fost clasificată în pericol critic de dispariție din cauza unei specii invazive.

Noua orhidee a fost identificată la o altitudine de 3180 metri în regiunea montană Páramo de Bordoncillo, la granița dintre departamentele Putumayo și Nariño din partea de Sud-Vest a Columbiei. Deși se aseamănă cu alte două specii de orhidee, Telipogon tabanensis și Telipogon guacamayensis, noua specie diferă prin modul în care este colorat ginostemiumul. Astfel, partea centrală a florii pare să semene cu reprezentarea tipică a unui diavol sau demon.

Telipogon diabolicus este o orhidee mică, măsurând între 5,5 și 9 cm. Genul Telipogon a fost descris prima dată în urmă cu exact 200 de ani (1816) de către botanistul german Karl Sigismund Kunth. În prezent, genul Telipogon reunește aproximativ 250 de specii de orhidee întâlnite în America de Sud și America Centrală. Conform ultimelor date, în Columbia ar fi aproximativ 3600 specii de orhidee, reprezentând aproape 250 de genuri.

Din specia Telipogon diabolicus, cercetătorii nu au reușit să identifice decât aproximativ 30 de specimene, din care doar câteva erau ajunse la maturitate și aveau flori. Deoarece habitatul natural al speciei se află în apropierea unui drum în curs de modernizare, orhideea Telipogon diabolicus a fost clasificată drept „în pericol critic de dispariție” (Critically Endangered). Așadar, orhideea capul diavolului nu este malefică, ci este amenințată de o specie invazivă: omul. Descrierea noii specii a fost publicată în revista PhytoKeys sub titlul „Telipogon diabolicus (Orchidaceae, Oncidiinae), a new species from southern Colombia”.
Sursă: PhytoKeys