Tesla Model 3 – jumătate de preț, dublu autonomie

Model 3
Tesla Model 3

Tesla Motors a prezentat mult așteptatul Model 3, un automobil electric accesibil. Model 3 este oferit la jumătate de preț față de Model S și are o autonomie de două ori mai mare decât modelele electrice oferite acum de companiile auto consacrate. Chiar înainte de prezentarea oficială, Tesla a susținut că a primit deja precomenzi pentru 115000 mașini și a anunțat o limită de „două bucăți pentru fiecare persoană”. Dacă până acum automobilele electrice păreau o glumă pentru companii precum Renault/Nissan sau BMW, se pare că a venit timpul să ia în serios această piață.

Tesla Motors comercializează deja mai multe versiuni Model S, cel mai bine vândut automobil electric din 2015 cu peste 50000 unități livrate, și a prezentat Model X -primul SUV electric din lume, ce ar trebui să ajungă la clienți în a doua jumătate a anului. Acestea sunt însă automobile scumpe, chiar și pentru standardele americane, pornind de la peste 70000 Dolari. Cu un preț de pornire de 35000 Dolari, Model 3 ar trebui să se situeze puțin peste costul mediu de achiziție al unui automobil nou în SUA, respectiv 33000 Dolari.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Calculele Tesla par a fi corecte, compania susținând că a primit peste 115000 precomenzi pentru Modelul 3 înainte de prezentarea oficială. Cum fiecare precomandă implică un avans de 1000 Dolari, Tesla tocmai a primit 115 milioane de Dolari de la potențialii clienți care ar urma să achiziționeze mașina în a doua jumătate a anului 2017. Aceste cifre par să sugereze un interes real, cel puțin în SUA, pentru automobile electrice la un preț accesibil.

În privința specificațiilor, Model 3 promite o autonomie de aproximativ 346 km pentru o singură încărcare, în continuare gratuită prin Tesla Superchargers, rețea preconizată să ajungă și în România în 2016. În timpul prezentării oficiale, Elon Musk a susținut că Tesla nu știe să facă „mașini încete”, așa că Model 3 va avea o accelerație de la 0 la 100km/h în mai puțin de 6 secunde. La fel ca Model S P85D, 60D și 85D, Model 3 va fi livrat cu autopilot și în versiuni cu tracțiune integrală.

În concluzie, Model 3 este la jumătate de preț față de Model S, la un cost aproximativ egal cu modelele competiției, cum ar fi BMW i3 sau Nissan Leaf, dar oferind o autonomie dublă față de acestea. Din datele de până acum, Tesla Model 3 ar putea să devină cel mai de succes automobil electric. Având în vedere că Tesla a promis acest model de aproape 10 ani și anunțul lansării sale a fost făcut pe 31.03.2016, deja 1 aprilie în România, trebuie să așteptăm până în 2017 pentru a ne convinge de succesul Tesla Model 3.
Prezentarea oficială Tesla Model 3, 31.03.2016

Surse: Tesla Motors, BBC