Tesla Model S P85D, 60D și 85D – două motoare și pilot automat

P85D
Tesla Model S P85D, o supermașină electrică

Pentru Tesla Model S P85D, Elon Musk a vrut să egaleze performanțele McLaren F1, una dintre cele mai rapide mașini construite vreodată, și a reușit. Cele două motoare electrice dezvoltă împreună 691 CP și propulsează mașina de la 0 la 100 km/oră în 3,2 secunde. Un asemenea bolid trebuie îmblânzit pentru a se comporta civilizat pe șosele, iar Tesla a introdus și funcția Autopilot ajutată de camere, radar și senzori care monitorizează mediul înconjurător.

Dar noutățile nu se rezumă doar la vârful de gamă, toate noile modele S putând fi comandate în versiunea cu două motoare și pilot automat. Noul sistem cu două motoare electrice oferă tracțiune integrală, eficiență sporită și autonomie mai mare. Prin amplasarea motoarelor pe puntea din față și puntea din spate, greutatea este distribuită egal și mașina este mai stabilă. Suspensiile pneumatice (pe aer) sunt inteligente și se ajustează automat, inclusiv folosind coordonatele GPS.

Tesla Model D
Amplasarea motoarelor la modelele D / imagine The Verge

Conform Tesla, pilotul automat ar putea face mașina autonomă, dar momentan este limitat la asistarea șoferului în condus. Odată pornit, pilotul automat este capabil să urmărească marcajul străzii și să vireze în funcție de acesta, observă semnele rutiere și adaptează viteza de rulare, frânează dacă întâlnește un obstacol și schimbă banda dacă șoferul semnalizează schimbarea direcției. Mai mult, avertizează șoferul dacă schimbarea benzii este împiedicată de un alt vehicul, încercând să evite accidentele cauzate de „unghiul mort”. Mașina poate parca singură, iar alte funcții ar putea fi adăugate sau activate prin actualizări de soft.

Tesla Model S 60D are două motoare de 188 CP (putere combinată 376 CP), accelerează de la 0 la 100km/h în 5,7 secunde, atinge viteza maximă de 201 km/h și are o autonomie de 362 km la viteza de 105 km/h. Prețul Model S 60D pornește de la 75070 Dolari, cu 4000 mai mult decât versiunea cu un singur motor. Autopilot-ul și suspensiile pe aer nu sunt incluse la modelul de bază, putând fi adăugate pentru 4250, respectiv 2250 Dolari.

Model S 85D are aceeași propulsie ca și 60D, dar are o baterie mai mare care extinde autonomia la 475km. În plus, viteza maximă este 250 km/h și mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde. Versiunea de bază pornește de la 85070 dolari, tot fără pilot automat și suspensii pneumatice, oferite ca opționale.

Tesla Model S P85D este cea mai puternică mașină electrică produsă de Tesla până acum. Motorul din față dezvoltă 221 CP, cel amplasat pe puntea din spate 470 CP, ajungând la un total de 691 CP. Viteza maximă a fost limitată la 250 km/h, iar Elon Musk susține că accelerația de la 0 la 100 km/oră în 3,2 secunde oferă senzația decolării de pe portavion. Autonomia este însă mai mică decât la modelul 85D, mașina putând parcurge până la 443 km la viteza de 105 km/h. Prețul pentru Model S P85D pornește de la 120170 Dolari, având inclus pilotul automat, sistemul de încărcare rapidă Supercharger și suspensiile pneumatice.

În privința designului, Tesla nu a făcut modificări substanțiale, modelele cu două motoare fiind aproape identice cu cele vechi. Model S P85D va fi disponibil din decembrie, în timp ce S 60D și S85D vor putea fi cumpărate din februarie 2015. Toate versiunile au 8 ani garanție, dar S 60D are o limită de 201000 km, în timp ce Model S P85D și 85D au opt ani garanție fără limită de km pentru baterie și motoare.

Surse: Tesla, Tesla Infinite Mile Warranty, The Verge