Timusul, primul organ recreat din celule crescute în laborator

timus
Timusul recreat din celule (în albastru) / imagine MRC

Cercetătorii britanici au reușit pentru prima dată să recreeze un organ complex și funcțional, timusul, din celule crescute în laborator. În viitor, tehnica ar putea fi folosită pentru a ajuta persoanele care se nasc fără timus sau al căror timus nu funcționează corect, precum și pentru a recrea în laborator alte organe.

Timusul este un organ specializat al sistemului imunitar, localizat în apropierea inimii. El este responsabil de producerea celulelor T, un tip de celule albe care protejează organismul împotriva bolilor prin detectarea celulelor care nu funcționează corect și a infecțiilor. Atunci când celulele T identifică o problemă, este declanșat un răspuns coordonat al sistemului imunitar care încearcă să elimine celulele dăunătoare, cum ar fi cele canceroase sau virușii.

Persoanele ar căror timus nu funcționează corect, nu produce suficiente celule T, sunt mai vulnerabile la infecții. Această problemă îi poate afecta în special pe pacienții care necesită un transplant de măduvă, un timus funcțional fiind esențial pentru restabilirea sistemului imunitar.

Fibroblaste
Fibroblaste transformate în celule ale timusului (în verde) / imagine MRC

Cercetătorii MRC Centre for Regenerative Medicine, din cadrul Universității Edinburgh, au prelevat celule fibroblaste de la un embrion de cobai pe care le-au convertit în celule specializate ale timusului folosind o tehnică denumită „reprogramare”. Ulterior, aceste celule au fost amestecate cu alte tipuri de celule din timus și transplantate în cobai. Cercetătorii au constat că celulele au format un organ cu aceeași structură, complexitate și funcții ale unui timus matur sănătos. De asemenea, celulele reprogramate au fost capabile să producă celule T în condiții de laborator.

Cercetătorii speră ca rafinarea tehnicii de producere a celulelor în laborator să constituie baza unui tratament prin transplant de timus pentru pacienții cu deficiențe ale sistemului imunitar. Studiul „An organized and functional thymus generated from ​FOXN1-reprogrammed fibroblasts” a fost publicat în revista Nature Cell Biology din 24 august 2014. Autorii cercetării, precum și alți specialiștii din domeniu, susțin că descoperirea este remarcabilă, dar ar putea să mai treacă câțiva ani până la definitivarea unui tratament uman.

Surse: Medical Research Council, MRC Centre for Regenerative Medicine, Nature Cell Biology