Top 10 specii noi 2014

De obicei, un top 10 specii noi este realizat la finalul unui an, dar reprezentații SUNY-ESF International Institute for Species Exploration (IISE) s-au gândit să publice o astfel de selecție cu ocazia aniversării a 307 ani de la nașterea botanistului Carolus Linnaeus, considerat părintele taxonomiei moderne.

Lista celor zece specii a fost selectată de către un comitet internațional de specialiști din aproximativ 18000 de specii noi descoperite în ultimele 12 luni. Institutul IISE, parte a State University of New York College of Environmental Science and Forestry, alcătuiește lista anuală a speciilor în scopul de a atrage atenția asupra „crizei biodiversității”, multe dintre noile specii care sunt descoperite fiind deja pe cale să dispară.

Dr. Antonio Valdecasas, președintele comitetului de selecție și cercetător la Museo Nacional de Ciencias Naturales in Madrid, consideră că prezența în listă a unui mamifer și unui arbore confirmă faptul că nu doar la nivel microscopic pot fi descoperite specii noi.

Dar să vedem care este topul zece al speciilor noi descoperite în ultimele 12 luni, unele incluse în selecția SciNews – Cele mai interesante specii noi, descoperite în 2013, iar altele prezentate în articole individuale.

Prima specie este Bassaricyon neblina, un mamifer carnivor asemănător ratonului denumit Olinguito de către locuitorii din Columbia și Ecuador. Cercetătorii l-au inclus în listă deoarece este primul carnivor descris pe cele două continente americane în ultimii 35 de ani.

olinguito
Bassaricyon neblina/ Imagine Mark Gurney

Dracaena kaweesakii este un copac înalt de până la 12m din familia Asparagaceae, denumit „arborele dragon al lui Kaweesak” în onoarea cercetătorului Keeratkiat Kaweesak. Specia poate fi întâlnită în munții calcaroși din provinciile Loei și Lop Buri, Tailanda, și ar putea fi în pericol de dispariție deoarece habitatul natural este exploatat pentru producerea cimentului, la fel ca în cazul melcilor-bijuterii Plectostoma laidlawi. 

 Dracaena kaweesakii
Dracaena kaweesakii / imagini Paul Wilkin/Warakorn Kasempankul/Parinya Siriponamat

Edwardsiella andrillae este prima specie de anemone de mare care trăiește pe gheața din Antarctica, fiind descoperită din întâmplare în cadrul programului de prospecțiuni geologice  ANDRILL (Antarctic Geological Drilling). Mai multe detalii despre acestă vietate neobișnuită în articolul  Edwardsiella andrillae – anemone de mare descoperite în gheața din Antarctica.

Edwardsiella andrillae
Anemonele de mare fixate de gheață / imagine Frank Rack, ANDRILL Science Management Office, University of Nebraska-Lincoln

Liropus minusculus este un crustaceu din familia Caprellidae, porecliți „creveții schelet” datorită corpului transparent. Noua specie este cea mai mică din genul Liropus, de unde și numele minusculus, masculul măsurând doar 3,3 mm, iar femela 2,1mm. Liropus minusculus a fost descoperit pe costa Californiei, într-o mică peșteră de pe insula Santa Catalina.

Liropus minusculus
Liropus minusculus, mascul / imagine SINC/J.M. Guerra-García

Penicillium vanoranjei sau „penicilina portocalie” este o specie de ciupercă din familia Trichocomaceae descoperită în solul din Tunisia și denumită în onoarea noului rege al Olandei, Alteța Sa Regală Prințul de Orange Willem-Alexander. Specia este deosebită printr-un soi de schelet care o ajută să reziste la secetă.

penicilina portocalie
Penicillium vanoranjei / imagine Cobus M. Visagie/Jan Dijksterhuis

Saltuarius eximius sau „gecko-ul cu coada în formă de frunză” face parte din familia Carphodactylidae și a fost descoperit în regiunea muntoasă Melville din Australia. Denumirea „eximius” („excepțional” în latină) i-a fost atribuită datorită cozii neobișnuit de late, parte a camuflajului care îl face greu de distins în mediu.

Saltuarius eximius
Saltuarius eximius / imagine Conrad Hoskin

Spiculosiphon oceana este un organism unicelular marin din familia Stegnamminidae care poate ajunge până la 4 cm, o dimensiune neobișnuită printre aceste vietăți. Specia a fost descoperită în Marea Mediterană și a fost denumită în onoarea organizației non-guvernamentale OCEANA care a colectat specimenele.

Spiculosiphon oceana
Spiculosiphon oceana / imagine Manuel Maldonado

Tersicoccus phoenicis sunt bacterii descoperite în așa numitele „camere curate” folosite pentru asamblarea diferitelor componente ale misiunilor spațiale. Specia a fost denumită phoenicis deoarece primele specimene au fost izolate în laboratoarele din Florida și Guiana Franceză în care NASA asambla robotul Phoenix Mars Lander.

Tersicoccus phoenicis
Tersicoccus phoenicis / imagine NASA

Tinkerbella nana este o viespe microscopică din familia Mymaridae, poreclite „musculițele zână”. Specia a fost descoperită în Costa Rica și a fost denumită după zâna care îl însoțește pe Peter Pan.

Tinkerbella nana
Tinkerbella nana / imagine Jennifer Read

Zospeum tholussum  este o specie de melci din familia Carychiidae care trăiește în întuneric complet la 900 m adâncime, în peștera Lukina Jama-Trojama din Croația. Cercetătorii au localizat un singur exemplar viu, dar au găsit mai multe cochilii și presupun că specia, care măsoară doar 2mm, călătorește cu ajutorul curenților de apă subterani.

Zospeum tholussum
Zospeum tholussum / imagine Alexander M. Weigand

Locațiile în care au fost descoperite speciile menționate au fost marcate pe harta următoare.

Sursă: IISE