Top 10 specii noi 2017

Noul top 10 specii noi 2017 reunește descoperiri deosebite, precum orhideea capul diavolului, un miriapod cu 414 picioare și 4 penisuri sau o „tomată sângerie”. Publicat de către Institutul Internațional pentru Explorarea Speciilor (IISE), topul zece al speciilor descoperite în ultimul an își dorește să atragă atenția asupra necesității protejării biodiversității și minimizării impactului antropic asupra ecosistemelor naturale.

Începând din 2008, IISE publică anual topul pentru a marca ziua în care s-a născut Carolus Linnaeus (23 mai 1707). Din multitudinea de specii noi descoperite în ultimele 12 luni, comitetul internațional de taxonomiști IISE le-a selectat pe următoarele.

Eriovixia gryffindori este un păianjen ce imită frunzele uscate din pădurile regiunii Karnataka, India. Specia a fost denumită datorită asemănării cu pălăria vrăjitorului Godric Gryffindor din seria Harry Potter.

Eulophophyllum kirki este o specie din familia Tettigoniidae, insecte cunoscute în mod uzual drept „greierii de tufiș”. Noua specie a fost descoperită în Malaezia și se remarcă prin coloritul și forma ce o ajută să se camufleze printre frunzele pădurii tropicale.

Eulophophyllum
Eulophophyllum kirki / foto Peter Kirk

Gracilimus radix este o nouă specie de șobolan ce trăiește doar pe Insula Sulawesi din Indonezia. Spre deosebire de rudele sale carnivore, Gracilimus radix este omnivor, hrănindu-se și cu rădăcinile plantelor.

Gracilimus
Gracilimus radix / foto Kevin Rowe, Museums Victoria

Illacme tobini este miriapodul despre care ați aflat că are 414 picioare și 4 penisuri.

Pheidole drogon a fost descoperită în Papua Noua Guinee și a fost denumită pornind de la Drogon, dragonul negru al lui Daenerys Targaryen, personaj din Urzeala tronurilor. Cercetătorii presupun că țepii de pe spatele furnicii ar avea rol defensiv, dar nu au reușit să o surprindă în acțiune.

Pheidole
Pheidole drogon / Masako Ogasawara

Potamotrygon rex este o „pisică de mare” care trăiește în ape dulci, făcând parte din familia Potamotrygonidae. Specia a fost descoperită în râul Tocantins din Brazilia și poate ajunge până la o greutate de aproximativ 20 kg. Dimensiunea i-a adus numele de „rege” și arată cât de puțin sunt cunoscuți peștii din regiune.

Potamotrygon
Potamotrygon rex / foto Marcelo R. De Carvalho

Scolopendra cataracta este un chilopod (clasa Chilopoda, ordinul Scolopendromorpha, familia Scolopendridae) ce poate ajunge până la o lungime de 20 cm. și are 20 de perechi de picioare. Specia s-a remarcat prin abilitatea de a se scufunda și deplasa pe fundul apelor.

Scolopendra
Scolopendra cataracta / foto Siriwut et al.

Solanum ossicruentum este o rudă a tomatelor roșii, dar culoarea sângerie este prezentă doar la fructele necoapte. La maturitate, fructul este lemnos și acoperit de țepi. Descoperită în Australia, specia a primit porecla de „tomata sângerie”.

Telipogon diabolicus este orhideea capul diavolului descoperită în Columbia.

Xenoturbella churro este un tip de vierme marin descoperit la o adâncime de peste 1700 metri în Golful California. Specia este considerată reprezentativă pentru un grup de viețuitoare primitive ce au cavitate bucală, dar nu și anală.

Xenoturbella
Xenoturbella churro / imagine Greg Rouse

Pentru edițiile anterioare puteți vizita Top 10 specii noi 2014, Top 10 specii noi 2015 și Top 10 specii noi 2016, iar mai multe detalii despre fiecare specie găsiți pe pagina ESF Top Ten New Species.