Un piton înghite un crocodil întreg (imagini și video)

piton masliniu
Pitonul măsliniu înghite un crocodil de apă dulce/ imagine Marvin Muller

Pitonii sunt recunoscuți pentru apetitul lor și posibilitatea de a ingera o pradă având dimensiuni de 75% până la 100% din propria masă corporală, dar știrea că un piton a reușit să înghită un crocodil întreg a făcut înconjurul lumii. Întâmplarea a avut loc în Australia, lacul Moondarra din regiunea Queensland, protagoniștii fiind un piton măsliniu (Liasis olivaceus) și un crocodil de apă dulce (Crocodylus johnsoni). Conform localnicilor care au relatat evenimentul, după o luptă de aproximativ 5 ore, pitonul a reușit să asfixieze crocodilul și l-a înghițit complet în cca. 15 minute.

Cele două specii pot ajunge la dimensiuni impresionante, pitonul măsliniu are în medie o lungime de 2m și poate ajunge până la 6,5m, iar crocodilul de apă dulce are o lungime medie de 3m.

Un piton înghite un crocodil întreg
Liasis olivaceus și Crocodylus johnsoni / imagini Marvin Muller

Totuși, deși imaginile ar putea crea impresia unei lupte între giganți, realitatea ar putea fi puțin diferită. Conform experților consultați de BBC și National Geografic, pitonul ar putea avea o lungime de cca. 3M și o greutate între 7 și 9 kg, iar crocodilul are o dimensiune probabilă de 1m și între 2 și 3kg.

Un astfel de eveniment nu este surprins foarte des în imagini, dar este o parte a rutinei zilnice pentru cele două specii în lupta pentru supraviețuire, fiecare putând deveni pe rând vânător sau vânat. Un studiu publicat în 2012 sugerează că șerpii constrictori simt bătăile inimii victimei, încetând să mai strângă când acestea au încetat pentru a își conserva energia.

Liasis olivaceus & Crocodylus johnsoni
Pitonul înghite crocodilul/ imagine Tiffany Corlis

Chiar dacă crocodilul ar putea părea prea mare pentru a fi digerat, a fost stabilit un caz în care un piton a înghițit o pradă cu 10% mai mare decât greutatea sa corporală. Pitonul poate digera aproape în întregime crocodilul, inclusiv oasele, dar va elimina solzii și părțile care conțin cheratină.

Surse: National Geografic, BBC, The Age