V-tech BlueBox – primul PowerBox controlat de smartphone

V-tech BlueBox PowerBox
PowerBox-ul V-tech BlueBox și aplicația pentru Android

PowerBox-urile nu mai sunt o noutate printre pasionații de tuning, dar V-tech BlueBox este prezentat drept primul dispozitiv de acest fel din lume ce poate fi controlat prin intermediul unui iPhone sau smartphone Android. Compania poloneză V-tech Tuning promite că BlueBox crește puterea motorului, scade consumul de carburant, ori chiar ambele deodată. Noul dispozitiv este defapt a cincea generație BlueBox, dar primul model care permite controlul total asupra reglajelor prin intermediul aplicației Box Manager.

Spre deosebire de chip tuning, care presupune modificarea fizică a componentelor automobilului, un PowerBox este un dispozitiv extern care se interpune în instalația electrică a mașinii. Din acest motiv, V-tech susține că folosirea BlueBox nu afectează garanția mașinii, iar instalarea este destul de simplă și poate fi realizată fără a merge la un service specializat.

După conectarea BlueBox, dispozitivul poate modifica presiunea combustibilului, timpii de injecție și modul de operare al turbinei, considerați a fi principalii factori ce ajută la creșterea puterii motorului. BlueBox este disponibil atât pentru motoarele pe benzină, cât și pentru cele care folosesc motorină, producătorul susținând o creștere a puterii motorului cu 15 – 20% sau o reducere a consumului de combustibil cu 10 – 12%.

Utilizatorul poate controla aceste caracteristici prin intermediul aplicației gratuite Box Manager pentru Android (Android 2.2 sau o versiune ulterioară) sau Box Manager pentru iPhone (iPhone 3GS și toate modelele mai noi), conectarea BlueBox la smartphone realizându-se prin Bluetooth sau Wi-Fi, cu ajutorul unei parole unice pentru fiecare dispozitiv.

V-tech BlueBox nu este un produs chiar ieftin, fiind comercializat la 450 Euro, dar producătorul susține că a epuizat deja prima serie. Reprezentații companiei susțin că modelele ulterioare ar putea fi îmbunătățite prin adăugarea de sisteme anti-furt sau soft pentru detectarea defecțiunilor automobilului.

Părerile în privința eficienței unui PowerBox sunt împărțite, mulți considerând că automobilele moderne sunt deja optimizate, iar folosirea unui astfel de dispozitiv ar putea afecta fiabilitatea motorului. În același timp, unii producători au implementat setări similare cu cele făcute de un PowerBox, permițând utilizatorului să aleagă între un mod „sport”, care conferă mai multă putere motorului, sau „eco” cu consum mai redus de carburant.

Surse: Euronews, V-tech Tuning, V-Tech updated