Viperă cu corn devorată din interior de un miriapod

viperă cu corn
Puiul de viperă cu corn și miriapodul / imagine Ljiljana Tomovic

Un pui de viperă cu corn a înghițit mai mult decât putea digera și a fost devorat din interior de un miriapod. Întâmplarea a avut loc pe insula Golem Grad, aflată de lacul Prespa din Macedonia, cercetătorii Universității din Belgrad remarcând capul unui miriapod ieșit din abdomenul inferior al viperei moarte.

Conform biologilor, puiul de viperă cu corn (Vipera ammodytes) avea o lungime de 20,3 cm și a înghițit un miriapod (Scolopendra cingulata) adult de 15,4 cm. În mod neașteptat, greutatea prăzii era mai mare decât greutatea prădătorului, miriapodul având 84% din lungimea, 112% din lățimea și 114% greutatea viperei.

Vipera ammodytes vs. Scolopendra cingulata
Vipera ammodytes și Scolopendra cingulata/ imagine Ljiljana Tomovic

Disecția viperei a relevat lipsa organelor interne, cercetătorii speculând că miriapodul a provocat, mecanic sau chimic, distrugerea organelor digestive ale viperei. În mod obișnuit, viperele cu corn adulte se hrănesc cu mici mamifere, șopârle, amfibieni, păsări și alți șerpi, iar puii de viperă cu șopârle și chilopode (Scolopendra sp.). Pe insula Golem Grad, viperele adulte se hrănesc cu șopârle, șerpi și iepuri mici, în timp ce puii de viperă consumă șopârle și miriapozi.

În acest caz, se pare că puiul de viperă a subestimat dimensiunea prăzii, Scolopendra cingulata fiind, la rândul său, un prădător de temut, rapid și veninos.

Vipera ammodytes poate fi întâlnită și în România, dar Scolopendra cingulata este o specie comună în zona Mării Mediterane.

Surse: The Telegraph, Ecologica Montenegrina