Virusul leucemic bovin și cancerul mamar

VLB
Virus leucemic bovin (maro) și țesut mamar fără VLB / imagine Buehring et al.
Un nou studiu, coordonat de cercetătorii Universității Berkeley, susține că a stabilit pentru prima dată o legătură între cancerul mamar uman și virusul leucemic bovin, responsabil pentru leucoza bovină. Legătura este însă una statistică și nu dovedește că virusul leucemiei bovine provoacă cancerul mamar la oameni. Totuși, cercetarea este considerată un prim pas în înțelegerea mecanismelor de transmitere a virusului și readuce în discuție impactul consumării de produse provenite de la animale bolnave.

Virusul leucemic bovin sau virusul leucozei bovine (VLB) este un retrovirus foarte răspândit la vite și asemănător cu virusul leucemiei cu celule T uman (HTLV). La bovine, virusul provoacă leucoza (leucemia) bovină, boală ce nu poate fi tratată și, în forma avansată, duce la moartea sau sacrificarea animalului. VLB a fost descoperit încă din 1871 în Lituania, dar mult timp s-a considerat că nu se poate transmite la oameni.

Studiile coordonate de către cercetătorii Universității Berkeley au condus la identificarea virusului în țesutul mamar uman. În ultimul studiu, publicat în revista PLoS ONE, cercetătorii susțin că au descoperit o conexiune între prezența VLB și cancerul mamar. Mai exact, au fost analizate 239 de probe de țesut mamar și s-a descoperit că 59% din țesuturile care proveneau de la femei cu cancer la sân prezentau urme de expunere la VLB. Pentru comparație, doar la 29% dintre femeile care nu aveau cancer mamar a fost identificat VLB.

Simpla prezență a virusului nu demonstrează însă cauzalitatea. Autorii studiului atrag atenția că nu știu încă dacă virusul era prezent înainte de declanșarea cancerului mamar. În aceeași măsură în care VLB ar putea contribui la evoluția bolii, cancerul la sân ar putea favoriza prezența virusului în țesutul mamar. Mai mult, nu se cunoaște încă cum a ajuns VLB în țesutul uman.

Cercetătorii presupun că ar fi putut ajunge prin consumarea de lapte nepasteurizat sau carne de vită gătită insuficient, dar aceste modalități de transmitere rămân să fie dovedite. Totuși, având în vedere că leucemia bovină este considerată încă răspândită în România, unele măsuri elementare de preparare a alimentelor sunt întotdeauna binevenite. În plus, alte cercetări sugerează că prea mult lapte ar putea fi dăunător pentru sănătate.
Surse: Berkeley News, PLoS ONE, EFSA Journal