Windows 10 pentru smartphone, tabletă, desktop și Xbox

Windows 10
Windows 10 va rula pe toate aceste dispozitive

Windows 10 este cea mai nouă versiune anunțată de Microsoft și prima dintr-o nouă generație a unui sistem de operare ce va rula pe o multitudine de dispozitive. De la smartphone, tabletă, laptop și până la desktop, server, Xbox și Internetul lucrurilor, toate vor beneficia de aceeași versiune de bază Windows 10. Fiecare va avea o interfață adaptată la dimensiunile ecranului și modul de utilizare, dar un singur magazin de aplicații va fi disponibil pe toate platformele.

Actualizare: Prețurile Windows 10 în România

Schimbarea va permite dezvoltatorilor să creeze mai ușor aplicații pentru o gamă variată de produse, iar utilizatorii vor putea cumpăra o singură aplicație pe care să o folosească atât pe smartphone, cât și pe tabletă sau laptop. În acest mod, Microsoft speră să atragă mai mulți cumpărători pentru gama Lumia achiziționată de la Nokia, să convingă utilizatorii care încă mai folosesc Windows Xp și Windows 7 să facă trecerea la un sistem nou, dar și să ofere clienților business o platformă sigură și stabilă.

Pentru cei obișnuiți cu versiunile mai vechi și nemulțumiți de Windows 8, Microsoft a decis să readucă meniul start într-o nouă formă. Noul Expanded Start menu are o parte din aspectul clasic, dar și noi funcții care aduc cele mai utilizate fișiere și programe la un click distanță. De asemenea, spațiul din dreapta poate fi personalizat, fiecare utilizator putând adăuga persoanele, aplicațiile sau paginile web preferate.

Expanded Start menu
Noul buton Start, acum Expanded Start menu

Microsoft revine și la folosirea ferestrelor, aplicațiile din Windows Store putând fi deschise în același format ca și cele obișnuite. Ele vor putea fi redimensionate și mutate, vor avea o bară superioară de identificare și cele trei butoane pentru afișarea pe tot ecranul, minimizare și închidere cu un singur click.

Pentru a ușura folosirea mai multor programe simultan, modul Snap va permite alipirea a până la patru aplicații pe un ecran, oferind și sugestii pentru selectarea lor. Totodată, utilizatorii vor putea folosi mai multe desktop-uri, pe fiecare putând fi afișat un set diferit de aplicații. De exemplu, pe un ecran ar putea sta un fișier Excel și alte programe folosite la birou, iar pe un altul ar putea fi grupate Chrome, WhatsApp și Facebook.

Snap Windows 10
Modul Snap în Windows 10 cu două aplicații pe ecran și sugestii

Toate aplicațiile deschise vor putea fi găsite și selectate ușor cu noul buton task-view indiferent de desktop-ul pe care se află. Microsoft susține că va facilita găsirea rapidă a fișierelor, File Explorer afișând fișierele deschise recent și dosarele cel mai des accesate.

Prin modul Continuum, Windows 10 va face rapid trecerea de la modul de utilizare desktop la formatul de tabletă. Astfel, la un dispozitiv hibrid de exemplu, Windows 10 va detecta când au fost scoase tastatura sau mouse-ul și va oferi posibilitatea de a trece în interfața adaptată pentru ecranul tactil.

Pentru segmentul business, și nu numai, Windows 10 va include facilități de protejare a datelor indiferent de dispozitivul pe care se află. Astfel, dacă datele vor fi mutate din laptop-ul de serviciu pe smartphone, vor fi însoțite de măsuri identice de protecție.

Versiunea de test Windows 10 Technical Preview este disponibilă din 1 octombrie pe site-ul Microsoft, o primă versiune pentru utilizatori ar putea fi oferită în ianuarie – februarie 2015, iar lansarea versiunii finale ar putea avea loc în vara anului 2015. Windows 10 are cerințe de sistem similare Windows 8.1, putând fi instalat pe calculatoare cu procesor la 1 GHz sau mai rapid, minim 1GB memorie RAM și 16GB spațiu liber pe hard disk (2GB RAM și 20 GB pe hard pentru 64 de biți). Pentru moment, Microsoft nu a precizat prețul și posibilitățile de upgrade pentru dispozitivele care au instalat Windows 8.1.

Joe Belfiore, vicepreședintele Microsoft, prezintă „Windows 10 – cel mai bun Windows de până acum”

Sursă: Microsoft