WISE J224607.57-052635.0 – cea mai luminoasă galaxie din Univers

cea mai luminoasa galaxie
WISE J224607.57-052635.0 – cea mai luminoasă galaxie / ilustrație NASA/JPL-Caltech

Folosind telescopul spațial WISE, astronomii au descoperit 20 de galaxii hiper-luminoase în infraroșu, cinci fiind descrise drept extrem de luminoase în infraroșu. Între acestea, WISE J224607.57-052635.0 a fost desemnată drept cea mai luminoasă galaxie din Univers, observată până acum. Galaxia strălucește cu o putere de mai mult de 300 trilioane de ori mai mare decât Soarele și ar putea avea în centru o imensă gaură neagră.

Telescopul spațial NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) a realizat o cartografiere în infraroșu cerului în anul 2010, iar datele au fost puse la dispoziția cercetătorilor pentru a le studia. În timp, au fost descoperite galaxii ultra-luminoase în infraroșu (ultraluminous infrared galaxies – ULIRGs) ce degajă de mai mult de un trilion de ori lumina Soarelui, galaxii hiper-luminoase (Hyper-Luminous Infrared Galaxies – HyLIRGs) cu o putere de 10 trilioane de ori mai mare decât Soarele, precum și galaxii extrem de luminoase în infraroșu (extremely luminous infrared galaxies – ELIRGs) ce radiază mai mult de 100 de trilioane de ori energia Soarelui.

În noul studiul „The Most Luminous Galaxies Discovered By WISE”, cercetătorii prezintă 20 de galaxii cu o luminozitate peste limita inferioară HyLIRGs, cinci fiind considerate în categoria ELIRGs. Comparând rezultatele, WISE J224607.57-052635 a fost desemnată cea mai luminoasă galaxie din Univers, descoperită până acum.

Galaxia se află la o distanță de aproximativ 12,5 miliarde de ani de noi, ceea ce înseamnă că a fost observată așa cum apărea când Universul avea o zecime din vârsta actuală de 13,8 miliarde de ani. Autorii studiului presupun că în centrul galaxiei se află o gaură neagră imensă care se „hrănește” cu gaze și materie, procesul degajând lumină în spectrul vizibil, ultraviolet și al razelor X. Energia emanată este blocată de nori de praf, aceștia încălzindu-se și radiind lumina în spectrul infraroșu detectată de WISE.

Într-un studiu asociat, cercetătorii au demonstrat că aproape jumătate din cele mai luminoase galaxii descoperite până acum sunt vizibile doar în infraroșu. Până la alte descoperiri, WISE J224607.57-052635.0 rămâne cea mai luminoasă galaxie din Univers. Studiul „The Most Luminous Galaxies Discovered By WISE” a fost publicat în The Astrophysical Journal.
Surse: NASA, University of Leicester, The Astrophysical Journal