Gânditorul din Yehud, un vas antropomorf de 3800 ani (video)

vas antropomorf
Vasul antropomorf „Gânditorul din Yehud” / foto Clara Amit

Gânditorul din Yehud este probabil cea mai bună descriere pentru vasul antropomorf descoperit de o echipă de liceeni la finalul unor săpături arheologice de salvare derulate în orașul Yehud din Israel. Arheologii susțin că ulciorul are o vechime de aproximativ 3800 ani, fiind realizat în Epoca Mijlocie a Bronzului și probabil oferit drept ofrandă funerară. Gânditorul de la Yehud a fost restaurat și urmează să fie expus într-un muzeu.

Orașul Yehud este situat la mică distanță de Tel Aviv, făcând parte din Districtul Central al Israelului. Arheologii au fost solicitați pentru a efectua săpături de salvare în locația preconizată pentru construcția unor noi imobile. La săpături au participat și mai mulți elevi timp de o săptămână, activitatea făcând parte din programa alternativă de liceu. Chiar în ultima zi a săpăturilor, a fost descoperit un vas ceramic neobișnuit.

Realizat din lut, acesta era spart în mai multe fragmente, dintre care s-a remarcat ușor un chip uman. După restaurare, vasul are o înălțime de aproximativ 18 cm și cca. 13 cm în diametru. Gâtul ulciorului are forma unui om stând cu capul sprijinit de mâna dreaptă. Postura amintește de figurina cunoscută drept Gânditorul de la Hamangia, datând din a doua jumătate a mileniului 5 î.Hr., dar și de mult mai moderna interpretare Gânditorul lui Auguste Rodin.

Vasul antropomorf a fost descoperit alături de pumnale, vârfuri de săgeți și un topor, arheologii considerând că obiectele ar fi fost îngropate drept ofrandă funerară pentru un membru respectat al comunității antice. Alături de alte vase ceramice descoperite în sit, unele cu o vechime estimată la cca. 6000 de ani, Gânditorul din Yehud va fi expus într-un muzeu.
Sursă: Israel Antiquities Authority