Yuri Gagarin și Vostok-1, primul zbor în spațiu după 60 de ani

Gagarin
Zâmbetul lui Yuri Gagarin, 1961 și 2016 / imagini ITAR-TASS/Roscosmos

În data de 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spațiul cosmic. La bordul capsulei Vostok-1, cosmonautul reușea să înconjoare Terra o dată și să se întoarcă cu bine pentru a intra în istorie. Acum, la 60 de ani de la primul zbor în spațiu, călătoriile pe orbita terestră sunt privite ca o rutină, turismul spațial regulat pare destul de aproape de realizare, iar visele se îndreaptă către planeta Marte. Sunt însă și momente în care prezentul seamănă destul de mult cu 1961.

În plin Război Rece, Uniunea Sovietică reușea să lanseze primul satelit, Sputnik 1 în data de 4 octombrie 1957, provocând anxietate de cealaltă parte a Cortinei de fier. Serghei Koroliov, considerat părintele programului spațial sovietic, avea însă planuri mult mai mari, iar următoarea reușită trebuia să fie trimiterea unui om în spațiu. După mai multe teste cu animale, inclusiv celebra cățelușă Laika, Koroliov reușea să trimită pe orbită și să aducă cu bine acasă primele ființe: Belka și Strelka zburau în spațiu pe 19 august 1960.

La nici un an de la această realizare, se lua decizia riscantă de a trimite un om în spațiu. Dintre candidații selectați, Koroliov îl alege pe Yuri Alekseevici Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин) pentru zâmbetul său care avea să cucerească publicul în cazul unui succes. În data de 12 aprilie 1961, la ora 06:07 UTC, misiunea Vostok-1 (Восток 1 – „Est 1” în traducere) se lansa, o rachetă Vostok-K propulsând capsula spațială Vostok 3KA în spațiul cosmic. La bordul ei, Yuri Gagarin dădea ocol Pământului o dată, pentru a se întoarce după o oră și 48 minute, la ora 07:55 UTC, la câțiva kilometri de Fluviul Volga.

Gagarin a devenit o celebritate internațională, fiind trimis într-un turneu mondial pentru prezenta reușita „noului om” plămădit în URSS. În anii care au urmat, programul spațial sovietic a mai avut și alte reușite, dar a fost trecut încet în plan secund și depășit, în cele din urmă, de realizările americane. Acum, retorica politică între Rusia și SUA reamintește de unele momente ale Războiului Rece, iar Corporația de stat pentru activități spațiale „Roscosmos” continuă să se laude cu o serie de realizări din trecut: primul satelit artificial, primul om în spațiu, prima femeie cosmonaut Valentina Tereșkova și primul om care a ieșit în spațiu – cosmonautul Alexei Leonov.

Desigur, a fi primul are o semnificație istorică, dar nicio importanță în activitățile spațiale de astăzi. Nu contează că URSS a lansat primul satelit, dacă azi folosim cu toții sistemul GPS conceput de Departamentul Apărării din SUA. La fel cum nu are nicio importanță că Neil Armstrong a pășit primul pe Lună, dacă SUA a depins timp de 10 ani de rachetele rusești Soyuz pentru a își trimite astronauții pe Stația Spațială Internațională. În pofida discursurilor politice și propagandei, cucerirea spațiului este astăzi rezultatul cooperării internaționale, așa cum o demonstrează misiunea comună SUA-Rusia de un an, ori colaborarea dintre ESA și Roscosmos pentru ExoMars.

Așadar, din toată istoria primului om în spațiu, trebuie să reținem motivația lui Koroliov: zâmbetul lui Yuri Gagarin ca mijloc de a câștiga încrederea și a stabili punți de colaborare. Dacă umanitatea chiar vrea să meargă pe Marte, deși nu prea sunt motive (Cum își pierde Marte atmosfera și Cursuri de apă pe Marte), SUA, Rusia, Europa, China și India vor trebui să colaboreze mult mai mult decât până acum.