Zhenyuanlong suni, un dinozaur cu pene și aripi scurte

Zhenyuanlong
Zhenyuanlong suni / ilustrație Chuang Zhao

Zhenyuanlong suni este un dinozaur ciudat. Deși face parte din cele mai apropiate rude ale păsărilor, acest dinozaur cu pene era mai mare decât alte specii similare și avea aripi scurte.  Paleontologii nu sunt siguri dacă Zhenyuanlong suni ar fi putut zbura sau plana, considerându-l reprezentantul unei grup „rar și aberant” de dinozauri.

Fosilele care au condus la descrierea speciei Zhenyuanlong suni au fost descoperite în formațiunea geologică Yixian din provincia Liaoning, în nord-estul Chinei. Mulți dintre dinozaurii cu pene descoperiți în această locație aparțin familiei Dromaeosauridae („șopârla care aleargă”), dinozauri theropozi de mici dimensiuni considerați printre cele mai apropiate rude ale păsărilor. Majoritatea aveau membre anterioare alungite acoperite cu pene, constituindu-se în aripi largi.  Singura excepție cunoscută era specia Tianyuraptor ostromi, dar fosilele sale nu sunt atât de bine păstrate pentru a permite o descriere amănunțită.

Specimenul tip Zhenyuanlong suni este foarte bine conservat, urmele penelor care acopereau membrele anterioare fiind clar vizibile. Deși face parte din familia Dromaeosauridae, dinozaurul este mai mare decât speciile înrudite cu pene. Pe baza scheletului și asemănărilor cu Tianyuraptor, paleontologii estimează că Zhenyuanlong avea o lungime de cca. 165 cm.

Zhenyuanlong suni
Scheletul Zhenyuanlong suni / foto Junchang Lü

Pentru comparație, lungimea femurului la Zhenyuanlong este de 19,3 cm, în timp ce la Tianyulong este de 21,2 cm, la Changyuraptor de 15,3 cm, la Sinornithosaurus între 10,9 și 14,8 cm, la Graciliraptor de 10,7 cm, iar la Microraptor între 7,2 și 9,7 cm.

În pofida lungimii generale a corpului, Zhenyuanlong suni avea membre anterioare foarte scurte în comparație cu alți dinozauri înrudiți. Fiind acoperite cu mai multe straturi de pene, aceste brațe terminate cu gheare arătau ca niște aripi ciudate, fiind puțin probabil să îi permită să zboare. Zhenyuanlong suni a trăit în urmă cu aproximativ 125 milioane de ani, iar paleontologii îl consideră  încă un exemplu al diversității dinozaurilor din Cretacicul timpuriu. Noua specie a fost descrisă în studiul „A large, short-armed, winged dromaeosaurid (Dinosauria: Theropoda) from the Early Cretaceous of China and its implications for feather evolution”, publicat în revista cu acces gratuit Scientific Reports.
Surse: University of Edinburgh, Scientific Reports