Zincul și modul în care influențează organismul uman

zinc
Minereu de zinc / imagine Mike Beauregard

Cercetătorii susțin că zincul este unul dintre metalele esențiale în nutriția umană, fiind un element vital al mai multor procese fiziologice și ajutând la prevenirea mai multor boli. Un nou studiu, intitulat sugestiv „Zinc: The Metal of Life” (Zinc: Metalul vieții), reunește o serie de cercetări care subliniază importanța zincului în alimentație. Elaborat sub egida Institute of Food Technologists (IFT), articolul evidențiază mai multe modalități în care zincul influențează organismul uman.

Creier: La pacienții cu Alzheimer și Parkinson s-a constatat un nivel scăzut de zinc în sânge, iar un studiu efectuat pe cobai sugerează că zincul ar putea acționa ca un antidepresiv.

Sistemul cardiovascular: Zincul are un rol important în reglarea tensiunii arteriale, iar studiile au arătat că bărbații și femeile suferind de hipertensiune metabolizează zincul în mod diferit.

Ficat: Deficiența de zinc în ficat este comună la pacienții care suferă de ciroză, dar și la cei care au alte boli ale ficatului, chiar și necorelate cu consumul de alcool.

Sarcină: O deficiență moderată de zinc în timpul sarcinii este considerată responsabilă pentru creșterea morbidității materne, senzații anormale de gust, probleme în timpul nașterii și un risc crescut pentru nou născut.

Diabet: Zincul joacă un rol important în sinteza, păstrarea și secreția insulinei, iar un nivel scăzut de zinc în organism a fost corelat cu bolile asociate diabetului, cum ar fi hipertensiunea.

Sistemul endocrin: Studiile au arătat că o deficiență de zinc la pacienții în vârstă poate reduce activitatea glandei timus, scade răspunsul la vaccinuri și reduce imunitatea.

Vindecare: Deficiența de zinc întârzie vindecarea rănilor și ulcerului gastric, în special în stadiile incipiente. Conform unui studiu publicat în 2004, zincul reduce durata de vindecare și spitalizare în cazul pneumoniei. De asemenea, mai multe studii au arătat că zincul poate preveni răceala.

Oamenii de știință susțin că un adult are 2-3 grame de zinc în corp, metalul fiind regăsit în organe, țesuturi, oase și fluide. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), aproape o treime din populația globului este afectată de deficiența de zinc, problemă ce afectează în special copiii.

Cele mai importante surse de zinc sunt alimentele cu conținut ridicat de proteine, cum ar fi carnea roșie și carnea de pasăre, dar și nucile, alunele sau produsele lactate pot furniza necesarul de zinc. Conform National Institutes of Health, cantitatea zilnică de zinc recomandată este de 8mg pentru femei și 11mg pentru bărbați. Pentru copii, doza recomandată variază în funcție de vârstă: 2mg până la 6 luni, 3mg între 7 luni și 3 ani, 5mg între 4 și 8 ani, 8mg între 9 și 13 ani, 11 miligrame pentru băieții între 14 și 18 ani, 9mg pentru fete între 14 și 18 ani.

Surse: IFT, Comprehensive Reviews, NHI, WHO, Mike Beauregard