2015 – cel mai fierbinte an de până acum

cel mai fierbinte an
2015 – cel mai fierbinte an comparat cu media din 1961-1990/ imagine Met Office

Conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), 2015 a fost cel mai fierbinte an înregistrat până acum, temperatura medie globală de suprafață depășind toate recordurile anterioare. Pentru prima dată de la începutul înregistrărilor moderne, temperaturile din 2015 au fost cu aproximativ un grad Celsius mai mari decât în perioada pre-industrială. Deși fenomenul El Niño 2015-2016 a exercitat o influență notabilă, principala cauză rămâne încălzirea globală cauzată de gazele cu efect de seră.

Concluziile OMM se bazează pe integrarea a trei seturi principale de observații meteorologice globale furnizate de Met Office (UK), National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și NASA (SUA). La acestea se adaugă datele furnizate de către Centrul European pentru Prognoză Meteo pe Termen Mediu (ECMWF), ce integrează observațiile furnizate de organismele naționale din majoritatea statelor europene. Înregistrările Met Office încep din 1850, în timp ce NASA și NOAA se bazează pe observații realizate din 1880 până în prezent.

OMM susține că 15 din șaisprezece cei mai călduroși ani înregistrați au fost în acest secol, 2011 – 2015 fiind cea mai călduroasă perioadă de cinci ani de până acum. Anul 2015 a fost semnificativ mai fierbinte decât precedentul cel mai călduros an – 2014, depășind cu 0,76±0,1 grade Celsius media din intervalul 1961 – 1990. Față de valorile pre-industriale, se estimează că anul 2015 a depășit valorile medii cu 1°C, jumătate din valoarea prevăzută ca limită de Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice.

El Niño 2015-2016, un fenomen ciclic generat de încălzirea apelor în partea de sud a Oceanului Pacific, este în parte responsabil de valorile anului 2015, dar OMM consideră că principala cauză a fost și rămâne încălzirea globală. Pe lângă anomaliile de temperatură, anul 2015 a adus și mai multe fenomene meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură, inundații sau secete prelungite în alte regiuni, dar și Uraganul Patricia – cel mai puternic uragan din istorie în Pacificul de Est.

Petteri Taalas, secretarul general OMM, susține că schimbările climatice vor avea efecte negative din ce în ce mai accentuate în următoarele cinci decenii. În acest context, sunt importante atât eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și măsurile de adaptare și pregătire a statelor pentru a face față dezastrelor naturale. În luna martie, OMM va prezenta un raport complet cu privire la starea climei în 2015, incluzând detalii despre tendințele regionale, evenimentele meteo extreme și creșterea nivelului Oceanului Planetar.

Surse: WMO, NOAA, NASA