Aethiocarenus burmanicus – o insectă remarcabilă prinsă în chihlimbar (video)

Aethiocarenus
Aethiocarenus burmanicus în chihlimbar / foto George Poinar

Aethiocarenus burmanicus este o mică insectă ce a fost prinsă în rășină în urmă cu aproximativ 100 milioane de ani. Descoperită acum în chihlimbar, se dovedește a fi o specie unică printre toate insectele cunoscute. Caracteristicile sale sunt atât de deosebite, încât a fost necesară definirea noului ordin Aethiocarenodea în care să fie plasată. Și dacă încă nu v-a suscitat interesul, vietatea mai seamănă și cu E.T. extraterestrul.

Fragmentul de chihlimbar a fost descoperit în anul 2001 în mina Noije Bum din Valea Hukawng, Myanmar (Burma sau Birmania). Datările efectuate pentru sit au relevat o vârstă cuprinsă între 97 și 110 milioane de ani, iar o estimare mai recentă plasează chihlimbarul în Cenomanian, la începutul Cretacicul târziu (superior), în urmă cu aproximativ 98,79 milioane de ani.

Specimenul este o insectă femelă, fără aripi, cu corp alungit și aplatizat, picioare subțiri și antene articulate. Până aici, nu pare o insectă neobișnuită. Dar Aethiocarenus are un cap lat, cu ochi compuși proeminenți, uriași în raport cu capul. Mai mult, insecta pare să fi fost capabilă să își rotească capul la aproape 180 de grade în lateral, în timp ce majoritatea insectelor de azi pot face asta doar în plan vertical.

În zona gâtului, insecta avea glande ce produceau și depozitau compuși chimici, probabil folosiți pentru a se apăra de prădători. Cum nicio insectă cunoscută nu se aseamănă cu acest specimen, au fost create ordinul Aethiocarenodea și familia Aethiocarenidae, în care Aethiocarenus burmanicus este singura specie cunoscută până acum. Dar din minele de chihlimbar ale văii Hukawng a ieșit la lumină recent și coada de dinozaur cu pene, fiind posibil ca și alte vietăți neobișnuite să se ascundă în aceste depozite fosile.

Descrierea speciei Aethiocarenus burmanicus a fost publicată în jurnalul științific Cretaceous Research sub titlul „An exotic insect Aethiocarenus burmanicus gen. et sp. nov. (Aethiocarenodea ord. nov., Aethiocarenidae fam. nov.) from mid-Cretaceous Myanmar amber”.
Sursă: Cretaceous Research