Alergia la alune poate fi tratată prin imunoterapie

Alune
Alergia la alune poate fi mortală

Alergia la alune nu este foarte răspândită, dar poate cauza șoc anafilactic sau chiar decesul. Cercetătorii Universității Cambridge susțin că au testat cu succes un tratament revoluționar care le va schimba viața persoanelor afectate de acest tip de alergie.

Studiul a fost derulat pe un grup de 99 de copii cu alergie la alune, iar pentru 84 dintre aceștia tratamentul a avut succes și le permite să consume cel puțin cinci alune pe zi.

Tratamentul, efectuat sub strictă supraveghere medicală, a constat în administrarea orală a unei proteine din alune în doze ce au fost crescute din două în două săptămâni. Participanții la studiu, având vârste între 7 și 16 ani, au primit în fiecare zi, timp de șase luni, o cantitate care a crescut de la 2mg până la 800 de mg.

Rezultatele au demonstrat că, la finalul tratamentului, un procent cuprins între 84 și 91% dintre participanți puteau consuma în siguranță 800 de miligrame de alune, o cantitate de cel puțin 25 de ori mai mare decât la început. Mai mult, dintre cei care au continuat tratamentul în faza a doua, 54% au tolerat 1400mg de proteină, echivalentul a aproximativ 10 alune.

Deși cantitatea poate părea mică, pentru participanții la studiu a însemnat trecerea de la o reacție alergică care necesita intervenția medicală, la lipsa unei reacții și eliminarea stresului în alegerea alimentelor care ar fi putut conține alune.

Cercetătorii au avertizat că această metodă de a combate alergia la alune nu trebuie încercată fără supraveghere medicală, în viitorul apropiat urmând să fie elaborată o schemă de tratament standardizată și disponibilă prin intermediul clinicilor specializate.

Alți medici și cercetători, consultați de BBC, și-au exprimat temerile cu privire la eficiența pe termen lung și eventualele efecte secundare care ar putea decurge din consumul regulat de alune.

În acest sens, un studiu efectuat de către Universitatea Stanford a stabilit că, dintr-un grup de 20 de pacienți care au întrerupt tratamentul timp de 3 luni, 13 persoane au redobândit reacțiile alergice. În cazul celor 7 persoane care s-au vindecat prin imunoterapie, cercetătorii au reușit să identifice modificări care ar putea ajuta la stabilirea eficienței tratamentului prin analize ale sângelui. Deși este necesară continuarea studiilor pentru standardizarea curei și testelor de eficiență, cercetătorii sunt încrezători că imunoterapia va putea fi folosită cu succes pentru a trata alergia la alune.

Surse: University of Cambridge, BBC, Stanford University School of Medicine, imagine Daniella Segura