În cadrul evenimentului „Future of Go summit” desfășurat în Wuzhen, China, programul DeepMind AlphaGo l-a învins în trei partide din trei pe Ke Jie, considerat „jucătorul numărul unu în lume”. De asemenea, AlphaGo a învins și o echipă formată din cinci jucători chinezi de top. După prima înfrângere, Ke Jie susținea că AlphaGo este „aproape ca Zeul jocului Go”. La finalul evenimentului, AlphaGo pare să fi confirmat statutul.
Anul trecut, în articolul AlphaGo – jocul Go și inteligența artificială, am discutat mai mult despre istoria jocului Go și programul dezvoltat de DeepMind, compania achiziționată de Alphabet (Google). Ulterior, AlphaGo a reușit să îl învingă pe jucătorul sud-coreean Lee Sedol în turneul Google DeepMind Challenge. La acea dată s-a discutat mult despre reușita AlphaGo, comparată cu victoria supercomputerului IBM Deep Blue împotriva campionului mondial la șah Garry Kasparov din 1997, dar mulți au criticat alegerea lui Lee Sedol.
În perioada 23 – 27 mai 2017 , Google a cooperat cu guvernul chinez pentru a organiza evenimentul „Future of Go summit” în Wuzhen, un oraș istoric din provincia Zhejiang. Pe lângă conferințe despre jocul Go și folosirea inteligenței artificiale pentru a îi „descifra tainele”, au fost programate trei partide între jucătorul chinez Ke Jie, considerat de majoritatea comunității Go drept cel mai bun din lume. În prima partidă, AlphaGo la învins pe Ke Jie la o diferență minimă de 0,5 puncte.
În conferința de presă, Ke Jie susținea că programul AlphaGo a evoluat mult față de anul trecut, fiind „aproape ca Zeul jocului Go”.
În următoarele două partide, Ke Jie a fost nevoit să se recunoască învins de AlphaGo.
Mai mult, AlphaGo a reușit să învingă și o echipă formată din cinci jucători profesioniști de top din China: Chen Yaoye, Zhou Ruiyang, Mi Yuting, Shi Yue și Tang Weixing.
La finalul evenimentului, putem să considerăm AlphaGo drept noul „Zeu al jocului Go” și să sperăm că puterea inteligenței artificiale și experiența câștigată în elaborarea programului vor fi folosite de Google în variate alte domenii, cum ar fi cercetarea medicală.