Amazon Prime Air – livrări la domiciliu cu drone

drona Amazon Prime Air
Drona Amazon Prime Air

Prime Air este noul proiect revoluționar pus la cale de Amazon, cel mai mare magazin on-line din lume. După ce a schimbat modul în care facem cumpărăturile, Jeff Bezos (fondatorul companiei) vrea să modifice radical și modul în care se vor face livrările produselor comandate. Proiectul Prime Air își propune să aducă cumpărăturile la clienți în 30 de minute sau mai puțin, cu ajutorul dronelor.

Termenul de dronă este o denumire generică pentru vehicule aeriene fără pilot (UAV), de obicei de mici dimensiuni. Până acum, dronele au fost utilizate în special în operațiuni militare, dar Administrația Federală a Aviației (FAA) din Statele Unite a elaborat un plan care va permite utilizarea civilă și comercială.

Proiectul Amazon Prime Air se află acum în fază avansată de dezvoltare. Compania susține că, deși poate părea de domeniul SF, din punct de vedere tehnologic este gata și poate deveni operațional odată cu adoptarea legislației.

În cadrul unui interviu televizat difuzat ieri, Jeff Bezos a detaliat funcționarea sistemului și a prezentat un clip video cu ultimul test de zbor. Din depozitul Amazon, coletul este pus într-o cutie specială care este preluată automat de o dronă. Aceasta livrează coletul la casa clientului și apoi se întoarce la depozit pentru o nouă comandă.

Amazon a ales pentru serviciul Prime Air un octocopter, un mini elicopter cu opt rotoare, care poate livra pachete de până la 2,3 kg. Conform Amazon, în această greutate se încadrează aproximativ 86% din produsele pe care le vinde.

În privința siguranței sistemului, Amazon susține că va respecta toate regulile impuse de autoritățile în domeniu. În ultimii ani, FAA a emis aproximativ 1400 de autorizații pentru folosirea dronelor de către poliție și diverse instituții publice pentru a testa siguranța utilizării comerciale.

Jeff Bezos și Amazon consideră că aparatele de zbor Prime Air vor deveni, în viitor, la fel de uzuale precum mașinile poștei sau ale firmelor de curierat. Dacă în SUA sistemul ar putea fi lansat din 2015, în Europa este posibil să ajungă, cel mai devreme, din 2016.

Sursă: Amazon Prime Air